Има ли значение количеството антитела за COVID-19

  • 22 октомври 2021 19:54

  • 6789
  • 3
Има ли значение количеството антитела за COVID-19
© Getty images

Срокът на сертификатите за преболедувалите COVID-19 се удължава, но остава проблемът пред хората, които са преминали през вируса, без да се изследват в лаборатория. От здравното министерство остават категорични, че тестът за антитела няма да се признава за издаване на зелен сертификат.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28734

Голяма част от хората, които отказват ваксинация срещу COVID-19 са преболедувалите, сред тях, оказа се, има и лекари.

Проф. Радка Аргирова: Антителата след естествено преболедуване от COVID-19 не винаги предпазват

„След като сме имунизирани, защо да се ваксинираме. Пожар гаси ли се с бензин. С цялото си уважение към колегите, които излизат по телевизията и които не са прегледали един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните били срещу целия вирус, другите срещу поливинката - глупости. Да седнат да си прочетат буквара още от 80-та година”, казва началника на клиниката по вътрешни болести в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

Вирусолозите обаче категорично защитават друга позиция.

„След 81-ва година науката е 40 години по-знаеща и това, което се знае е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция избледняват бързо”, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб, предаде Нова телевизия.

Проф. Радка Аргирова също  смята, че тестовете за антитела не са гарант за защита.

„Може да са гаранция, че сте получили антигена и имате антитела, но дали те ще ви защитават не е ясно”, казва тя.

Подобно обяснение дава и д-р Аспарух Илиев от университета в Берн.

„Двама души с еднакво количество на антителата според теста, за съжаление, демонстрират голяма разлика в качеството на антителата за потискане на инфекцията. Въпреки че концентрацията е еднаква, в едното тяло антителата са по-качествени и действат по-ефективно, в другото тяло са по-слаби и действат по-неефективно”, обяснява той.

Все пак някои държави издават сертификати на нерегистрирани болни на база тестове  за антитела, но само за вътрешно ползване. Такива са Швейцария и Австрия. Документите са валидни само 90 дни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28734

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
6789 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.23 | 06:32

3
Долни соросоиди. Смърт за вас, сатанисти.
АМАН,АМАН,

2021.10.23 | 00:24

2
черен аман!!!
Нова медицина измислят

2021.10.22 | 22:40

1
некви платени боклучаци, за ковид деветнайска не важат никви догми известни досега... започнахме с това, че починалите от тежки заболявания, но с позитивен тест за ковид деветнайска, тестове които дават и фалшиви резултати.. се водят починали от ковид деветнайска

Добави коментар

Водещи новини