Лекарствен коктейл с антитела на AstraZeneca намалява тежко COVID заболяване или смърт

  • 11 октомври 2021 10:30

  • 871
  • 0
Лекарствен коктейл с антитела на AstraZeneca намалява тежко COVID заболяване или смърт
© Pixabay

Експерименталният лекарствен коктейл с антитела на компанията AstraZeneca успява да намали тежко заболяване или смърт при нехоспитализирани пациенти с Covid-19, показват резултати в проучване на късен етап, съобщи в понеделник британският производител на лекарства, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27354

Лекарството, наречено AZD7442, намалява риска от развитие на тежък COVID-19 или смърт с 50% при пациенти, които са имали симптоми в продължение на седем дни или по-малко, като по този начин препаратът отговаря на основната цел на изпитването.

"Ранната намеса с нашия коктейл от антитела може да доведе до значително намаляване на прогресирането на тежко заболяване, с продължителна защита за повече от шест месеца“, посочи Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на научноизследователска и развойна дейност в областта на биофармацевтиците в AstraZeneca.

Компанията ще обсъди данните със здравните власти, добавиха от AstraZeneca, но без да предоставят по-конкретни уточнения, пояснява БНР.

AstraZeneca също така разработва лекарствен коктейл като терапия за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу COVID-19.

През миналата седмица компанията поиска спешно одобрение от регулаторните органи на САЩ за използването на това превантивно лекарство срещу коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27354

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
871 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини