Бустерна доза ваксина срещу COVID-19 се допуска за някои рискови групи от населението

  • 29 септември 2021 18:17

  • 849
  • 2
Бустерна доза ваксина срещу COVID-19 се допуска за някои рискови групи от населението
© Булфото

Бустерна доза ваксина срещу COVID-19 се допуска за някои рискови групи от населението, се посочва в писмо от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил, изпратено до Българския лекарски съюз, в което се цитира становище на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката. Писмото е публикувано на интернет страницата на съсловната организация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32753

В рисковите групи попадат имунокомпрометирани лица - с първични и вторични имунни дефицити; лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; лица на хемодиализа; пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия.

Лицата в домове за възрастни хора и в социални институции за настаняване от резидентен тип също са рискова група. Медицинският персонал с висок риск от заразяване и лицата над 65-годишна възраст също са посочени като рискова група.

Задължителните условия за прилагане на бустерна доза ваксина срещу COVID-19 са лицето да е със завършен ваксинационен курс и да са изминали поне 180 дни от датата на поставяне на последната доза ваксина срещу COVID-19.

Прилагането на бустерна доза да се извършва след преглед и преценка на лекаря, прилагащ ваксината и заявено желание от страна на ваксинирания за поставяне на бустерна доза.

Лицата, на които се поставя бустерна доза, трябва да са навършили 18 годишна възраст. Като бустерна доза се прилага една доза иРНК ваксина.

В регистъра за ваксинации в Националната здравноинформационна система е създадена функционалност за вписване на приложени бустерни дози при спазване на посочените условия. Предстои изготвянето в кратки срокове на сертификат за поставена бустерна доза.

 

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
David

2021.09.29 | 23:39

2
Do you mean Fuck off and Covid. Clearly uneducated
Умник Гюро

2021.09.29 | 22:19

1
Фак офф, сатанисти нещастни. Вземайте си Ковида и изчезвайте от лицето на земята.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини