Мераклии се редят за трета доза в болниците

  • 24 септември 2021 19:31

  • 2330
  • 5
Мераклии се редят за трета доза в болниците
© Getty images

Мераклии да се защитят от COVID-19 се редят за трета доза в болниците, съобщава „Телеграф“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31538

Тъй като бустерната инжекция все още не е официално одобрена в Европа, а и у нас, хората крият, че са имунизирани. Номерът минава, защото никъде данните не се проверяват предварително в системата. Единственото, което се изисква, е попълване на бланката за информирано съгласие. Едва след като лекарят опита да впише имунизацията като извършена, разбира, че въпросното лице вече има две дози ваксина. Третата обаче не може да бъде официално записана. Въпреки това вече има хора, които са си я поставили на своя отговорност.

Ген. Мутафчийски и още 11 медици от ВМА с трета доза срещу COVID

„Четох много международни публикации по въпроса и взех решение за себе си. Ние изхвърляме и даряваме ваксини, защото няма желаещи, а в същото време хора като мен нямат право да получат допълнителна защита. С диабет съм и след като моя колежка почина от вируса, реших, че няма защо да чакам повече. Не ми беше приятно да крия, че съм ваксинирана, сякаш извършвам престъпление, но вярвам, че направих най-доброто за себе си“, разказва жена.

По думите ѝ тя не е единственият такъв случай. „Познавам вече поне 5-6 човека като мен, които са си поставили и трета доза. За нас документът не е важен. Правим го с убеждението, че така ще имаме по-висок процент защита“, казва още жената.

Редица държави по света вече предприеха действия по въвеждането на допълнителна трета доза. България обаче очаква тя да бъде призната от ЕС. В Испания например властите решиха да поставят бустерна инжекция на обитателите на старчески домове. Германия пък разреши допълнителна имунизация за възрастните над 60 г. и хронично болните, а Румъния започва прилагането на трета игла от 28 септември, като на нея ще имат право всички ваксинирани лица преди повече от 6 месеца. В Англия дори изпращат покани за трета доза. На такава имат право имунизирани преди поне половин година, а също и попадащите в приоритетните групи - здравни и социални работници, обитатели и служители на старчески домове, хора над 50 г. и такива с придружаващи заболявания, които ги поставят в рискова група.

Властите зад Океана препоръчват третата доза да бъде „Пфайзер“, независимо от предишните две. Междувременно именно този препарат бе официално одобрен за подсилваща доза и от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA). Препоръката е ваксината да се бие на хора над 65 г. и такива в риск от тежко протичане на заболяването. 

 

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2330 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
а

2021.10.05 | 09:45

5
АЛОооо,какво става с тия хора??? Написано е и се знае ,че все още не е одобрена 3та доза за Европа НО СЕ РЕДЯТ НА ОПАШКИ ДА ИМ БИЯТ!!! ИМА МЕРАКИИ ,разбирате ли,явно след 1-2 доза ставаш оФца за цял живот и те така....
Майтапчи Йово

2021.09.24 | 23:17

4
Малоумници е имало винаги, кое й е... чудното на тази новина:)))???
Анадолските манафи

2021.09.24 | 21:29

3
Вайййй.... бегом към пунктовете, че свършиха безплатните кренвирши

2021.09.24 | 20:52

2
то тяма такива балъци, това е фалшива новина така или иначе

2021.09.24 | 19:45

1
Атаката на хипохондриците. Да ви дам една идея. Включете се на системи да ви приливат ваксина докато ви източват кръвта, така ще се шотландкси бойци, т. е. безсмъртни

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини