Лекари: Противогрипната ваксина да се поставя поне две седмици след тази за COVID-19

  • 14 септември 2021 17:36

  • 738
  • 1
Лекари: Противогрипната ваксина да се поставя поне две седмици след тази за COVID-19
© Getty images

Близо 300 000 българи над 65 години и с хронични заболяния ще бъдат имунизирани безплатно с противогрипна ваксина. Тази година количествата по националната програма са повече, но въпреки това те ще покрият едва 20% от рисковата група.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32023

Лекарите съветват противогрипната ваксина да се поставя най-рано две седмици след имунизация срещу COVID-19.

Заради коронакризата, лекарите очакват голям интерес и към противогрипните ваксини, а хората пред пунктовете за имунизация срещу ковид също поставят въпроса колко време трябва да се изчака между поставянето на двата препарата.

Експерт: Не хуквайте за противогрипни ваксини, защото едва ли ще намерите

Противогрипните ваксини се поставят от октомври до декември, тъй като за изграждането на антитела са необходими от 2 до 4 седмици. Пикът на грипните вълни обикновено е през януари.

Според характеристиките на ковидните ваксини, между едната и другата ваксина отстоянието е 14 дена, като това се обсъжда в момента дали да има такова отстояние, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров пред БНТ.

Хората, които са били имунизирани досега срещу грип, могат да направят и тази година този избор. Те могат да отложат грипната до време, което е достатъчно, примерно, повече от месец, от поставената ковид ваксина, ако това ги притеснява, обяснява д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

И тази година на хората с хронични заболявания, над 65 години, се полага безплатна противогрипна ваксина. Това са близо милион и половина души. Националата програма ще покрие 20%от тях.

Д-р Сотиров вече е притеснен, защото през 2020-та 50 негови пациенти е трябвало да си купят препарата.

Противогрипни ваксини ще се предлагат в аптеките в края на месеца. Лекарите припомнят, че те са безопасни за бременни в последен триместър, кърмачки и деца.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.14 | 22:57

1
значи две седмици след никога

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини