Създадоха спрей за нос, защитаващ от основните варианти на коронавируса

  • 02 август 2021 10:17

  • 1054
  • 2
Създадоха спрей за нос, защитаващ от основните варианти на коронавируса
© Pixabay

Естонски учени създадоха спрей за нос, който защитава от основните варианти на новия коронавирус - от първоначалния вариант, тръгнал от китайския град Ухан, до индийския Делта, който доминира в момента в целия свят, съобщи сайтът Лента.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26693

"Лабораторните проучвания досега потвърждават, че разработеният спрей за нос защитава еднакво добре срещу всички щамове на новия коронавирус," твърди Март Устав младши, който е научен директор на компанията за генно инженерство "Икосаген", предава БТА.

Учените непрекъснато следят промените във вируса и тестват възможностите на спрея да неутрализира нови варианти, които все още не са широко разпространени. Препаратът е наречен "БайоБлок". Изрично се подчертава, че от юридическа гледна точка спреят за нос не е лекарство или медицинско изделие, но той е съгласуван с естонските отговорни институции.

Д-р Христиана Бацелова: За сега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

Технологията на продукта е патентована, а скоро предстои да започне масово производство и продажба. През месец юни беше съобщено, че австралийски учени разработват ваксина срещу новия коронавирус, която е под формата на спрей. В момента тече първата фаза на клинични изпитвания на ваксината-спрей срещу COVID-19. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26693

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
1054 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
2

2021.08.02 | 10:25

1
А какво стана с българската ваксина?

2021.08.02 | 10:34

2
БАН са се ваксинирали с нея и с това разработката приключи. Сега ще си взимат заплатите още поне 30 години за това добро дело.

Добави коментар

Водещи новини