Юрист: Задължителна ваксинация е допустима, принудителното ваксиниране - не

  • 28 юли 2021 10:08

  • 1530
  • 7
Юрист: Задължителна ваксинация е допустима, принудителното ваксиниране - не
© Freepik

Масово недоволство заради задължителна ваксинация в определени сектори по света. До какво ще доведе това и трябва ли и у нас да се въведе задължителната ваксинация?

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

,,Това е едновременно прост и много сложен въпрос. Съществува практика да се прилага задължителна ваксина за определени заболявания. Няма обща уредба за прилагане на здравето като задължителна ваксинация'', коментира преподавателят по европейско право доц. д-р Христо Христев.

„За“ или „против“ задължителната ваксинация?

Той разказва за подобен случай в съдебната практика в Чехия. 

Има много прясна обща съдебна практика за Европейския съд за правата на човека за задължителна ваксина, в частност случаи в Чешката република. Това, което е определящо в решението, е, че ваксинацията се прилага при случаи, когато е опасно за здравето на лицата. Тогава ваксинацията е право на избор, но отказът да бъде приложена ваксина води до определени санкции, обясни доц. Христев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокат: Направят ли задължителна ваксинацията у нас, реакцията сред хората няма да е добра

Относно глобите той уточни, че размерът им трябва да бъдем в разумни граници, спрямо административните санкции на държавата. 

,,Разгледаният случай за размера на глобата е в разумни граници. Друга предвидена мярка -  ограничаване възможността децата да бъдат записани в детска градина. Тази мярка е пропорционална. Началното образование е задължително. Въвеждането на задължителна ваксинация е допустимо, въпросът е с какви мерки ще бъде скрепено нарушаването. Принудителното ваксиниране не е възможно, би представлявало тежко нарушаване на неприкосновеността на личността'', категоричен е доц. Христев. 

Ставаме свидетели на идеи и ограничителни мерки, но за много от тях съществуват съмнения като основни права, смята преподавателят по европейско право. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
1530 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.07.28 | 20:45

7
Христо Христев , ти си пълен олигофрен !
Майтапчи Йово

2021.07.28 | 13:11

5
По-голяма простотия не бях чел, йезуитите явно са все повече на мода:)))! Хем било по избор, хем можели да го направят... задължително:)))?!? След време такива идиоти ще ни разправят, как е по-добре да ядем само лопуш и да оставим кюфтета за тях:)))! Между другото, предшественици на днешните "демократи" са били онези, които са "правили" от хората... роби и са търгували с тях:)))!

2021.07.28 | 13:37

6
Има много роби на които им харесва робството.
Кожената спринцовка

2021.07.28 | 11:45

4
Ще ви мина всичките, нема да се плашите. Само се отпуснете колкото можете повече, за да се насладите на изживяването.

2021.07.28 | 10:52

3
В газовите камери на концентрационните лагери се е влизало доброволно, под предлог за ваксинация и обезпаразитяване. Днес са добавили декларация за съгласие. Един ден на трибуналите ще се защитят с тези декларации.

2021.07.28 | 10:35

2
Холокоста е бил законен, вие решете къде сте днес.

2021.07.28 | 10:28

1
Ясно, изнасилването е вече допустимо. Принудата е допустима, секса е биолгично задължение.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини