Адвокат: Направят ли задължителна ваксинацията у нас, реакцията сред хората няма да е добра

  • 19 юли 2021 14:33

  • 33829
  • 6
Адвокат: Направят ли задължителна ваксинацията у нас, реакцията сред хората няма да е добра
© Булфото (архив)

Очаквам лавина от дела и недобра реакция от обществото. В Италия и Франция медиците се вдигнаха на бунт, защото отказаха те да са таргет групата, която подлежи на задължителна ваксинация. Сама по себе си тезата, че ще хвърляме ваксини не е условие някой да се ваксинира Това коментира пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова по темата със задължителната ваксинация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25426

Относно предлагането на стимули и рестрикции за ваксинация Петрова заяви, че от правна гледна точка е много странно да се обвързва със стимули и рестрикции нещо, което не е задължително.

Това че не сме успели като експерти, лекари и общество да убедим някого, не може веднага да бъде решавано по най-лесния начин. Хайде сега ще ви дадем още два дни отпуск или 200 лева над заплатата. Това е въпрос на свободен избор. Още по-страшното е когато този свободен избор бива по някакъв начин ограничаван или вземан под някаква рестрикция – примерно можете да работите в заведение за обществено хранене, само и единствено ако целият персонал е ваксиниран. Нека да помислим трезво – по този начин не повишаваме доверието на обществото. Ние или ги заплашваме, или ги „купуваме“, категорична е Мария Петрова.

По друга гореща тема - размяната на реплики между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и „Пирогов“ Мария Петрова изтъкна, че „след скандалите с трансплантациите, сега това тотално разрушава доверието между лекари и пациенти“.

"Зелени коридори" за ваксинация и тази седмица във Велико Търново

Източването на Здравната каса е престъпление и документна измама, уточни адвокат Петрова. Според нея от „Пирогов“ идват разнопосочни и объркващи сигнали.

Казусът „Пирогов“ е интересен, защото почти няма болница, в която да не се случват документни измами, подчерта Петрова.

Документните престъпления в болниците са ежедневие, подчерта Мария Петрова. По думите ѝ нямаме електронно здравеопазване и стандарт, по който да се води тази медицинска документация.

Проф. Витанов: Честито на всички дебели кратуни! Делта вариантът на COVID-19 се закрепи в България

„И всеки във всякакъв момент може да я подмени, допише, изгуби, да напише това, което той е преценил за важно и да пропусне друго“, изтъкна Мария Петрова.

Адвокат Петрова не изключва възможността да има фалшифицирани документи от „Пирогов“.

Детайлите на този казус трябва да коментира прокуратурата на първо място. Едно такова разследване ще е бавно, ще е тегаво, но отговори на всички тези въпроси, които обществото си задава, ще получим от прокуратурата, смята Мария Петрова.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
33829 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
Гого

2021.07.20 | 23:03

6
Ами бий си ваксините на всеки 3-6 месеца, мен ми прилича на дрога това

2021.07.20 | 02:19

5
диктатура дискриминация и фашизъм

2021.07.19 | 21:02

4
Това няма да cпре кoвидфaшиcтитe. Гoтвете се за пpавна и дpуга cъпротива.

2021.07.19 | 21:01

3
Дано да е така.

2021.07.19 | 14:55

1
Само да пробват !

2021.07.19 | 15:39

2
Ама мри си от ковид . Кой те спира? .до тук тридесет хиляди си отидоха . Май има още желаещи сред антивакдерите. Ок. Без вас света ще е по- хубав

Добави коментар

Водещи новини