Експерт: Светът е изправен пред "антибиотичен апокалипсис"

  • 09 юли 2021 14:32

  • 1441
  • 0
Експерт: Светът е изправен пред "антибиотичен апокалипсис"
© Pixabay

Светът е изправен пред "антибиотичен апокалипсис" заради устойчивостта на бактериите, предупреди бившият британски главен лекар д-р Сали Дейвис, цитирана от ДПА.

Антимикробната или антибиотична резистентност може да се окаже "камбанния звън, известяващ смъртта на съвременната медицина" и да доведе до "антибиотичен апокалипсис", обяви тя преди началото на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести. Форумът започва днес и ще продължи до понеделник.

Сали Дейвис е специален пратеник на Великобритания по въпросите на антимикробната устойчивост.

Според нея минимален напредък е постигнат за ограничаване на устойчивостта на бактериите към антибиотиците. Това крие много сериозни опасности.

US изследване установи свръхупотреба на антибиотици при COVID-19

Британската експертка предупреди, че пазарът на антибиотици е в много тежко положение, предава БТА.

"Печалбите, които носят лекарствата за рак, възлизат на 8 милиарда щатски долара, а загубите от антимикробните препарати са за 100 милиона щатски долара. Това означава, че шкафовете ни с лекарства стават все по-празни - заради фалити, а не заради липса на научен потенциал", каза тя.

Сали Дейвис настоява правителствата "да действат сега". "За мнозина вече е прекалено късно - те са починали".

Ще станат ли излишни антибиотиците?

Страните от Г-7 обявиха миналия месец, че ще увеличат бюджетите за изследвания на антибиотиците, а Великобритания и САЩ отпускат субсидии за разработка на нови лекарства.

От американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че "инфекциите, предизвикани от устойчиви на антибиотици бактерии, са сложни, и понякога е невъзможно да се лекуват".

Специалист: Сблъскваме се с повишаваща се резистентност към антибиотиците

Бактериите могат естествено да развият устойчивост с течение на времето, но този проблем е "ускорен" от "злоупотребата с антибиотици при хора и животни", смятат от Световната здравна организация.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини