Италия одобри комбинирането на ваксините срещу коронавируса

  • 15 юни 2021 10:48

  • 368
  • 0
Италия одобри комбинирането на ваксините срещу коронавируса
© Getty Images

Италианската агенция по лекарствата одобри комбинирането на ваксините срещу коронавируса при хора под 60 години, пише в. "Месаджеро". Това позволява на ваксинираните с препарата на АстраЗенека, които са под 60 години, да получат втора доза от друга ваксина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

До решението се стигна, след като Италия реши да преустанови използването на ваксината на АстраЗенека при хора под 60 години заради промяна в епидемиологичната ситуация в страната и заради съотношението ползи/рискове. Окончателен стимул в тази насока беше смъртта от тромбоза на 18-годишна италианка след получаване на първа доза на препарата на АстраЗенека, като по този случай все още тече разследване, информира БТА.

Италия създава агенция за борба с киберзаплахите

Решението за комбиниране на ваксини обаче поражда въпроси в Италия. Първо, има съмнения, че няма да има достатъчно дози от препаратите от типа иРНК ваксини, каквито са тези на Пфайзер/Бионтех и Модерна. Второ, все още има колебания след колко време се поставя в този случай втората доза. При ваксината на АстраЗенека се изчакваше 12 седмици за втора доза, но при препаратите на Пфайзер и Модерна първоначално се препоръчваше втората доза да се постави на 21-ия ден, а после интервалът между двете дози беше увеличен до 40 дни.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини