РНК ваксините изглеждат ефективни срещу индийския вариант на COVID-19

12 май 2021 19:21

РНК ваксините изглеждат ефективни срещу индийския вариант на COVID-19
© gettyimages
963 0

РНК ваксините срещу COVID-19, като тези на компаниите Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech) и Модерна (Moderna), изглеждат ефективни срещу т. нар. индийски вариант на коронавируса, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24247

Данните за ефективността на този вид ваксини срещу варианта B.1.617, на които лекарственият регулатор на ЕС е направил оценка, са окуражаващи, каза на пресконференция Марко Кавалери, директорът на ЕАЛ за ваксинационната стратегия. Кавалери изрази оптимизъм за ефективността и на векторните ваксини, като тези на компаниите АстраЗенека (AstraZeneca) и Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson), срещу този вариант, предизвикал скокообразен ръст на случаите на коронавирус в Индия.

Проф. Кантарджиев с важна информация за мутациите на COVID-19 и ценен съвет към всички, които се прибират от чужбина

Той направи уговорката, че се чакат допълнителни данни от Индия, където е прилагана разновидност на ваксината на АстраЗенека.

Вариантът B.1.617 на коронавируса, засечен първо в Индия през октомври, до момента е открит в 44 държави, съобщи по-рано Световната здравна организация. Тя изрази тревога от неговата поява.

Вариантите, засечени първо във Великобритания, Бразилия, Република Южна Африка и Индия са смятани за най-опасните, защото са по-заразни, смъртоносни или резистентни срещу някои ваксини. Към този момент в ЕС са разрешени за употреба четири ваксини срещу COVID-19 - на Пфайзер/Бионтех, Модерна, АстраЗенека и Джонсън и Джонсън.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24247

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
963 0

Свързани новини

Свързани видеа

Евро 2020

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини