Богдан Кирилов оповести кога се очаква ЕМА да се произнесе за руската ваксина

  • 22 април 2021 10:34

  • 942
  • 0
© Novini.bg

Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ продължава да извършва анализ и оценка на разрешените за употреба в ЕС ваксини. Както знаете, бе потвърдена взаимовръзката между препарата на "Янсен" и евентуалната възможност от образуване на тромби сред част от пациентите. Това сподели по време на брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и, предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Той уточни, че страната ни очаква 24 хил. дози именно от ваксината на "Янсен" около 26 април.

ЕС включва предупреждение за съсиреци в листовката за ваксината на "Янсен"

,,Ваксината е еднодозова, лесна е за съхранение и клиничните изпитания са проведени в САЩ, Бразилия и Южна Африка, което гарантира ефективността на ваксината при вариантите от Бразилия и Южна Африка'', допълни Кирилов.

За останалите ваксини, които все още нямат разрешение за употреба в ЕС, продължава оценката за "КюраВакс", "НоваВакс". Продължават и преговорите с производителя на китайската ваксина "Синовак" и института "Гамалея" за руската ваксина. Очаква се да бъде извършена инспекция на място в Русия през м. май, след което ще получим информация кога се очаква официално становище от Европейската агенция по лекарствата, информира директорът на родния регулатор по лекарствата.

По думите му през второто тримесечие у нас се очаква да пристигнат 5,5 млн. ваксини срещу COVID-19. Най-много ще бъдат от препарата на "Пфайзер" – 3,5 млн., следвани от ваксината на "АстраЗенека" с 1 млн., 550 хил. от "Янсен" и 420 хил. от ваксината на "Модерна".

Мъж, отказал "АстраЗенека" заради страх от тромби, сега се бори за живота си с COVID-19

В заключение Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и изрази надежда компаниите да изпълнят своите ангажименти и да спазят уговорените срокове за доставка.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
942 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини