Край на хартиените рецепти: Аптеки предупреждават за възможен хаос

  • 14 април 2021 21:33

  • 2790
  • 3
Край на хартиените рецепти: Аптеки предупреждават за възможен хаос
© Getty Images

Край на хартиените рецепти за лекарства. От 1 май ще се издават само електронни.  Дни преди въвеждането на новата мярка - аптеките настояват за гратисен период. Прeд NOVA те обявиха, че няма готовност за старт на новата система и е възможен хаос с рецептите на хиляди хора.

Хартиената рецепта, такава каквато я познаваме - отива в историята. Според Пламен Янков от София улеснието ще е само за фармацевтите.

Той пазарува лекарства за своите родители.

„Така се улеснява тяхната работа донякъде - иначе клиентите трябва да отидат до личната лекарка, пак да стоят. Времето е едно и също. Не е лошо като идея, но да не стане като всичко останало”, посочва той.

Любка Тасева, която е фармацевт в Радомир вече работи с новата система:” По-бързо става отколкото на книжен носител, но за съжаление само един лекар в града изписва на електронна рецепта”.

Браншовите организации настояват за гратисен период. И предупреждават - възможен е хаос. 

 „Защото е възможно да се допуснат и грешки при въвеждането на националните кодове, което може да доведе в грешки в отпускането. Понеже се въвеждат ръчно и е необходимо да има контрол над отпуснатите лекарства”, твърди Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От Здравното министерство заявиха, че се подготвя удължаване на гратисния период, за да може всички аптеки и медици да реализират промените в софтуера си, което да позволява издаването на електронната рецепта. Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа при лекаря.

Novini.bg
2790 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 10:05

3
­­В­­и­­ж­­т­­е­­ ­­м­­­о­­­я­т­­­а­ ­­т­­и­­­й­­н­­­ ­­п­­у­­­т­к­­а­­ ­­­-­ ­­­W­­­W­­W­.­­­B­­G­­­1­­­7­­­.­­C­L­­U­B­
До кога

2021.04.15 | 01:40

2
Какъв гратисен период? За Електронните системи в БГ все отсрочки. Старците не могат да работят така, за това е врявата.

2021.04.14 | 23:03

1
Естествуно че ще се ходи па лекар първо. Те да не са телепати скенери да знаят кво ни е преди да прегледат

Добави коментар

Водещи новини