Здравен служител: Ефективността на китайските ваксини е ниска

11 април 2021 11:32

Здравен служител: Ефективността на китайските ваксини е ниска
© getty images
959 2

В едно от редките признания за недостатъците на китайските ваксини срещу коронавируса директорът на китайските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу каза, че ефективността им е слаба и правителството обмисля да ги комбинира, за да подсили действието им, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23215

"Китайските ваксини не дават много висока степен на защита", каза вчера Гао на пресконференция в югозападния китайски град Чънду.

Д-р Делиева: Ходът на коронавируса е непредвидим

Китай достави стотици милиони дози от ваксините си на други държави, като едновременно д това се опитва да всява съмнения в ефективността на западните ваксини, отбелязва АП.

"Сега официално обмисляме дали трябва да използваме различни ваксини от различни производители в имунизационния процес", каза Гао.

Ефективността на ваксината срещу коронавирус на китайския производител "Синовак" при предотвратяване на асимптомните инфекции е 50,4 процента, казват изследователи в Бразилия. За сравнение, ефективността на ваксината на "Пфайзер" се оценява на 97 процента.

Пекин все още не е одобрил нито една чуждестранна ваксина за използване в Китай, където коронавирусът за пръв път се появи в края на 2019 г.

Гао не даде подробности за евентуални промени в имунизационната стратегия, но спомена иРНК ваксините като възможна насока на бъдещи разработки. Китайските ваксини не са базирани на тази технология.

Към 2 април в Китай и двете дози на ваксините са поставени на около 34 милиона души, а първа доза - около 65 милиона.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23215

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
959 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.11 | 13:49

98372
Китайската и Спутник лоши,вашите най-хубави.Само,че броя на болмитд в Китай е почти нулев,Спутник е най добрата ваксина,която не желаете да одобрите по политически и финансови причини.С вашите,,най-добри"неизпитани ваксини заболеваемостта расте в Европа.За РНК ваксината професор от азиатски произход каза,че всички животни инжектирани с Пфайзер за умрели за24ч,и че не се знае как ще реагира организма на ваксинираните с РНК,ако се появи нов вирус.
дгд

2021.04.11 | 15:23

98617
Броя на каквото-там-си-писал е нулев, според техните данни, които не дават да се проверят от западни лекари или поне журналисти. Какво странно съвпадение, нали? Руските ваксини пък не щат да ги одобрят, нищо че алкашите не са подали документи за одобрение. Пак странно съвпадение! Да ваксинираш един вид с ваксина за друг е смешно. Ако ставаше така, нямаше да се налага да се тестват на хора и само с тестове на животни щяха да са готови. Не ви подбират много умни за тролове копейкаджийте, нали.

Добави коментар

Водещи новини