Безпокойствата около "АстраЗенека" объркват още повече ваксинацията в Европа

  • 16 март 2021 09:26

  • 602
  • 2
Безпокойствата около "АстраЗенека" объркват още повече ваксинацията в Европа
© getty images

"Безпокойствата около (ваксината на) "АстраЗенека" объркват още повече ваксинацията в Европа", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

В момент, когато трета вълна от пандемията се стоварва върху Европа, въпроси за безопасността на една от най-достъпните ваксини накара Германия, Франция, Италия и Испания вчера временно да спрат употребата й. Тези преустановявания предизвикаха още по-голям хаос във ваксинационния график в обстановка на разпространяващи се варианти на коронавируса, пише вестникът.

Решенията са взети след съобщения, че шепа хора, които са получили ваксината на АстраЗенека, са развили фатални мозъчни кръвоизливи и тромби.

Компанията енергично защити ваксината си, като заяви, че няма доказателства за увеличен риск от тромби или кръвоизливи сред над 17-те милиона души, които са получили тази ваксина в ЕС и Великобритания, пише "Ню Йорк таймс".

Моментът на тази пауза във ваксинациите в някои от най-големите европейски страни, който идва след редица подобни решения в Дания, Норвегия и няколко други държави, не би могъл да е по-неподходящ.

Франция спира използването на ваксината на "Астра Зенека"

Темпото на ваксинация в Европа вече силно изостава от това във Великобритания и САЩ и се появява осъзнаване, че голяма част от континента страда от трета вълна заразявания. Вчера водещи имунолози изразиха опасения, че решението на някои от водещите европейски държави да преустановят използването на "АстраЗенека" ще затрудни още повече усилията за ваксинация чрез одързостяване на ваксиноскептиците в страни, където те са заели особено стабилни позиции,отбелязва "Ню Йорк таймс".

Представителите на СЗО продължават да препоръчват тази ваксина, пише в. "Вашингтон пост".

Вчера те казаха, че най-голямата заплаха за държавите е липса на достъп до ваксини, а не тревогите от тромби. Канадският премиер Джъстин Трюдо, чиято здравна служба одобри ваксината на "АстраЗенека", я нарече "безопасна и ефикасна", отбелязва "Вашингтон пост".

В. "Ню Йорк таймс" обръща внимание на същото становище на Европейската агенция за лекарствата, която вчера заяви, че ще продължи да разследва възможната връзка между ваксината на "АстраЗенека" и възникването на тромби и мозъчни кръвоизливи. Агенцията обаче заяви, че сигнализираният брой на подобни проблеми не изглежда по-висок от този, който се среща обикновено сред общото население. В Германия например е съобщено за седем случая на "рядка мозъчна венозна тромбоза" от 1,6 милиона ваксинирани в страната, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В. "Гардиън" пише в коментарна статия, че предпазливостта на някои европейски държави към ваксината на "АстраЗенека" се дължи на съображения, различни от научните.

За разлика от научните организации правителствата трябва да претеглят и други неща освен доказателствата. Те се тревожат дали има обществено доверие както към ваксината, така и към начина, по който министрите отговарят на всякакви безпокойства. Франция например има дълга история на обществена подозрителност към лекарствените компании, която допринесе за провала при използването на ваксината против свински грип.

Франция беше купила милиони дози от нея, но хората ги отказаха. В страната има ниски нива на ваксинация и срещу дребна шарка, заушка и рубеола при децата, пише британският вестник.

Другият фактор при решението за преустановяване обаче може да са самите доставки. Във Великобритания има достатъчна наличност от тази ваксина, в Европа - не. "АстраЗенека" наскоро отново съкрати прогнозните си доставки до 30 милиона дози за първото тримесечие на тази година, което е около една трета от първоначално обещаните количества. Преустановяването на тази ваксина е по-лесно в Европа, ако тя така или иначе не е налична в големи количества, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
602 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Litaa18

2021.04.10 | 03:55

2
­В­­и­ж­­­т­е­ ­­­м­о­­я­­т­а­­­ ­­­т­­и­­­й­н­­­ ­­п­­­у­­т­­­к­а­­ ­­-­ ­­­W­­­W­­­W­.­­B­­G­­­1­­7­­.­­­C­­­L­­­U­B­­­
анонимен

2021.03.16 | 10:06

1
Всички ваксини са пълни с отрови с цел контрол и манипулация на мисленето, за да може световната банда сатанисти да вземе контрола и да дойде лидерът на единното световно правителство, който е антихриста. Следващото след ваксината е чипа на антихриста. За повече информация посетете сайте на това пророческо служение amightywind точка com

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини