Всичко, което трябва да знаем за ваксината на "Джонсън и Джонсън"

  • 12 март 2021 11:07

  • 3623
  • 9
Всичко, което трябва да знаем за ваксината на "Джонсън и Джонсън"
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейската агенция за лекарствата даде вчера зелена светлина за използване на ваксината на американската компания "Джонсън и Джонсън" ("Янсен") в ЕС. Ето какво трябва да знаем за нея.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31678

Практичност

Ваксината има няколко логистични предимства. Тя се поставя само в една доза, противно на ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "АстраЗенека", които се поставят в две дози в интервал от няколко седмици.

ЕС одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Освен това ваксината на "Джонсън и Джонсън" може да бъде съхранявана в продължение на три месеца в обикновен хладилник, което улеснява нейната дистрибуция.

Каква ефикасност?

Ефикасността на ваксината беше тествана по време на клинични изследвания върху около 40 000 души на възраст на и над 18 години в няколко страни, по-специално САЩ, Мексико, Бразилия, Южна Африка. Около половината от тях получиха ваксината , а другата половина - плацебо. После двете групи бяха съпоставени, предаде БТА.

Ваксината се оказа ефикасна на 85 процента за възпрепятстване на тежки форми на КОВИД-19 - ключов показател, който означава предотвратяване на хоспитализация и смъртни случаи. Нито един ваксиниран не е починал от КОВИД-19 по време на клиничните проучвания. За сравнение има седем смъртни случая на хора, получили плацебо.

Проф. Александрова: Ваксината на "Джонсън и Джонсън" предотвратява тежките случаи повече от 85%

Ваксината освен това е ефикасна на 66 процента, когато става дума за предотвратяване на умерени до сериозни форми на заболяването. Това е средностатистическата ефикасност; в отделните страни тя варира - от 72 процента в САЩ до 64 процента за Южна Африка, където вариант на вируса (В.1.351) бе вече доминиращ в страната в момента на клиничните изследвания, според данните, анализирани от Европейската агенция по лекарствата.

А каква ефикасността по отношение на другите ваксини? Резултатът от 66 процента не може да бъде напълно сравняван с около 95-те процента ефикасност, наблюдавана при ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", предупреждават експертите. На практика клиничните изследвания на тези две ваксини бяха извършени, докато вариантите, по-специално южноафриканският, все още не бяха разпространени.

Деян Денев: Няма търговска война за ваксините

Какви са страничните ефекти?

Най-често наблюдаваните странични ефекти по време на клиничните проучвания са болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора и мускулни болки.

В Южна Африка бе установен най-малко един случай на анафилаксия - сериозна алергична реакция, съобщава компанията.

Подобни реакции, които са много редки, бяха предизвикани също и от инжекции с ваксините на "Модерна" и "Пфайзер".

Важно е хората да знаят. Ваксината е лекарство, а всяко лекарство има дълга листовка с противопоказания и странични действия. Винаги могат да възникнат допълнителни събития, целта е да се проследяват. 

Каква е технологията?

Препаратът на "Джонсън и Джонсън" е ваксина с вирусен вектор. Тя използва като основа друг по-малко вирулентен вирус, трансформиран, така че да може към него да се добавят генетични инструкции на част от вируса, отговорен за КОВИД-19. Веднъж попаднал в клетките, типичен за SARS-CoV-2 протеин се произвежда, като инструктира имунната система да го разпознае.

Къде е разрешена ваксината извън ЕС?

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е разрешена за спешна употреба в САЩ от края на февруари. Тя беше разрешена и в Канада от началото на март. Преди това Южна Африка също започна да я прилага.

Допълнителни изпитания

Фармацевтичната компания обяви, че изследва ефекта от две дози, вместо от една единствена, върху имунната защита.

Някои учени изразиха резерви към ефекта от тази допълнителна доза заради техниката, използвана за тази ваксина - имунната система може да разпознае не толкова вирулентния вирус "транспортно средство", инжектиран за втори път и да го елиминира, преди той да е започнал да действа.

Джонсън енд Джонсън също така обяви, че започва скоро изпитания при тийнейжъри, а после при деца, както и при бременни жени.

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
3623 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Juliea23

2021.04.10 | 03:55

9
­В­­­и­ж­­­т­е­­­ ­­­м­­о­­я­­т­а­­ ­­т­­и­­­й­­н­­ ­­­п­­­у­­­т­­­к­­а­­­ ­-­ ­­W­W­­­W­­.­­B­G­­­1­­7­­.­C­­­L­­­U­­­B­
ЕДНА ЖЕНА

2021.03.12 | 11:40

2
аз съм си избрала тази ваксина само защото е еднократна, от конспиративни теории не се интересувам
ЕДНА ЖЕНА

2021.03.12 | 12:56

8
до страхливеца дето го е страх от ваксини и това ми било мъж да се напика от една ваксина , това че нямаш топки си е твой проблем , живота е за смелите рискуваш и печелиш,а дали ще има паспорти не ми пука аз ще съм ваксинирана

2021.03.12 | 11:56

6
Браво на жената ....а този простия от долу ДГД
ти са една овца

2021.03.12 | 11:49

4
Кво става ковидарчета,задължителни ваксета-тестове,забрани,затваряне в къщи,излизане само на работа и за храна,ваксинационни паспорти,накараха стадото само да ги моли да му ограничат правата,миналия януари това беше теория на конспирацията,сега някои сами искат мерки даже по тежки,как е ааа.
Що така станаха конспирациите деиствителност и ник

2021.03.12 | 11:48

3
Кво става ковидарчета,задължителни ваксета-тестове,забрани,затваряне в къщи,излизане само на работа и за храна,ваксинационни паспорти,накараха стадото само да ги моли да му ограничат правата,миналия януари това беше теория на конспирацията,сега някои сами искат мерки даже по тежки,как е ааа.

2021.03.12 | 11:24

1
Рекламата на лекартвени продукти е подсъдна.
Пласьор

2021.03.12 | 12:04

7
Знам, че е вредно, ама то ми убаво бе!

2021.03.12 | 11:52

5
Всичко което трябва да знаем за всички ваксини за ковид е че са недотествани и ни карат да подписваме документ че никои не носи отговорност.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини