Без пари са българските учени, разработващи лек срещу COVID-19

02 март 2021 18:33

Без пари са българските учени, разработващи лек срещу COVID-19
© gettyimages
912 2

Седем месеца не са получавали финансиране българските учени, които работят по откриване на лекарство срещу COVID-19. Това забавя и ограничава работата им, заяви пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет "Св. Кл. Охридски", който ръководи екип от учени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22769

"Изискват се ново оборудване и по-специални консумативи, за да се провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат", обясни проф. Литов.

Турски и китайски учени разработват заедно лекарство срещу COVID-19

Според него правителството навреме реагира на предизвикателството и през месец май 2020 г. беше обявен конкурс в кратки срокове. "Беше осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени. Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд "Научни изследвания", обясни проф. Леандър Литов.

В края на 2020 г., когато бюджетът се занулява, парите са върнати в централния бюджет. Според решение на Върховния административен съд (ВАС) от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в конкурса - б.р.) парите ще трябва да се заделят отново, но това отнема време.

Просветният министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено. "Работим в две направления - ще се опитаме да блокираме два от протеините, които произвежда коронавирусът вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса. Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа - да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса", обясни проф. Литов.Второто направление е да се намери начин да се подтисне т.нар. цитокинова буря.

"Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря. Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход", обясни българският учен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22769

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
912 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123803
­­­B­­и­ж­­­т­e­­ ­­м­­­o­­я­­т­a­­­ ­­­т­­и­й­­­н­ ­­п­­­y­­­т­­­к­­­a­­ ­­­-­­­> ­B­­G­1­­7­­­.­C­­L­U­­B­­
Liza20

2021.04.10 | 03:57

91848
­В­­­и­ж­т­­е­­ ­­м­о­­­я­­­т­­а­­­ ­т­­и­­й­н­­­ ­­п­­у­т­к­­­а­­­ ­-­­ ­­­W­­W­W­­­.­B­­G­­­1­7­­.­­C­­­L­­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини