Коктейлът от антитела, използван за лечението на Тръмп за COVID-19, вече може да се прилага и в Европа

26 февруари 2021 16:24

Коктейлът от антитела, използван за лечението на Тръмп за COVID-19,  вече може да се прилага и в Европа
© Getty Images (архив)
1556 2

Европейският медицински регулатор съобщи днес, че лекарствена комбинация от антитела, разработена от американската компания "Регенерон Фармацевтикълс" (Regeneron Pharmaceuticals), може да бъде използвана за лечение на пациенти с COVID-19, нямащи нужда от кислородна подкрепа, но при които има повишен риск от тежка форма на заболяването, причинявано от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22771

,,Препоръката сега може да се използва за насоки в отделните европейски страни относно възможното използване на комбинацията от казиривимаб и имдевимаб преди издаването на разрешение за пускане на пазара'', заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Коктейлът от антитела на "Регенерон" беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и беше даван на бившия американски президент Доналд Тръмп, когато се разболя от COVID-19, припомня БТА.

Регенерон бе разрешен за употреба в САЩ

Лечението, което се осъществява чрез капково вливане, е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела, които са произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекции.

Що се отнася до безопасността, повечето странични ефекти, за които е съобщено, са леки или средни, забелязани са обаче реакции, свързани с вливането (включително алергични реакции) и трябва да се следи за тях, посочиха от ЕМА.

Регулаторът заяви, че извършваният от него анализ на комбинацията в реално време продължава и ще формира основата за препоръката ѝ за условно пазарно одобрение от ЕС. ЕМА прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Ели Лили (Eli Lilly) и Селтрион (Celltrion).

Вчера "Регенерон" заяви, че независима комисия е установила, че лечението има "ясна клинична ефикасност" при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22771

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1556 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

124388
­­­B­и­ж­­­т­­e­­ ­м­o­­я­­­т­­­a­­ ­­т­­­и­­й­н­­­ ­­п­­­y­­­т­к­a­­ ­­-­> ­­B­­G­­­1­­­7­.­C­L­U­­­B­­­
Carmena17

2021.04.10 | 03:57

92377
­­В­­и­­­ж­­­т­­е­ ­­м­­­о­­я­­т­­а­­­ ­­­т­­и­­й­н­­­ ­­­п­­у­т­­к­­­а­­ ­­-­­­ ­­W­W­W­.­­­B­­­G­­­1­­7­.­­­C­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини