Две китайски компании искат одобрение за ваксините им срещу коронавируса

  • 25 февруари 2021 07:19

  • 599
  • 0
Две китайски компании искат одобрение за ваксините им срещу коронавируса
© Getty Images/Guliver (архив)

Китайската компания "КанСино Байълоджикс" и филиал на компанията "Синофарм" обявиха днес, че са внесли искане да се разреши обществено ползване на техни ваксини срещу Ковид-19, предаде Франс прес. Компаниите твърдят, че двете ваксини за показали достатъчна ефикасност.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Институтът за биологични продукти в Ухан - филиал на "Синофарм" - твърди, че разработената от него ваксина има 72,51-процентна ефикасност. Изводите се базират на последната фаза на клинични изпитания с ваксината.

Китай ще осигури 10 млн. дози ваксини срещу COVID-19 за програмата КОВАКС

Институтът уверява, че тя отговаря на техническите критерии на Световната здравна организация "КанСино Байълоджикс" твърди, че нейната ваксина има 65,28-процентна ефикасност. Този извод се базира на изпитания върху 40 000 души.

Ваксинацията става само с една доза. Тя има 68,83 процента ефикасност срещу всички симптоми на Ковид-19 14 дни след поставянето и 65,28-процентна ефикасност 28 дни след поставянето. Защитата срещу тежки форми на болестта е 95,47 процента 14 дни след поставянето й и 90,07 процента 28 дни след поставянето, предаде БТА. 

Ваксината на Sinovac е с ефективност от 97%

Ако искането на двете компании бъде удовлетворено от регулаторните органи, в Китай ваксините, които ще се използват срещу Ковид-19, ще станат четири. Сега на пазара са ваксините на "Синофарм" и на "Синовак". Дози от тях вече бяха изнесени в други държави.

Процентът на ефикасност на китайските ваксини е по-малък от този на техните конкуренти от "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", чиято ефективност е съответно 95 и 94 процента.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини