Учени изследват дали могат да се съчетават две различни ваксини

  • 04 февруари 2021 10:23

  • 56
  • 0
Учени изследват дали могат да се съчетават две различни ваксини
©

Оксфордският университет обяви началото на изпитания, при които ще се тества комбинираното действие на две различни дози ваксини при един и същ пациент, предадоха световните информационни агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Ако докажем, че тези ваксини могат да бъдат взаимозаменяеми, това ще увеличи значително възможностите за тяхното гъвкаво прилагане", заяви проф. Матю Снейп, който е натоварен да осъществи изследването.

10 милиона вече са ваксинираните с първа доза във Великобритания

То се провежда за пръв път в света и ще обхване 820 доброволци на възраст над 50 години. Ще бъде проучено комбинираното въздействие на двете ваксини, които понастоящем се прилагат на територията на Великобритания - тази на "Пфайзер/Бионтех" и на "Астра Зенека/Оксфорд".

Ще бъде проверена ефикасността на препаратите във функция от времевия интервал между двете дози.

В изследването ще се поставят инжекции с интервал от четири седмици, близък до препоръчания първоначално, и от 12 седмици, за да могат да бъдат имунизирани възможно най-голям брой хора, както практикуват британските власти. Данните от имунния отговор на доброволците спрямо микса от ваксини ще бъдат получени през месец юни.

В началото на експериментите първата имунизация ще бъде направена с препарата на "Астра Зенека/Оскфорд", а втората - с този на "Пфайзер/Бионтех". При следващите експерименти ще бъде обърнат редът на двете ваксини.

Великобритания е най-засегнатата страна от новия коронавирус в Европа с над 108 хиляди смъртни случая. Обединеното кралство направи от ваксинацията своя национална кауза, за да преодолее здравната криза, която се изостри след появата на територията й на по-заразен вариант на коронавируса.

Великобритания предупреди своите граждани да не си правят резервации за летните ваканции

Досега броят на ваксинираните британци надхвърли 10 милиона души, като целта е те да станат 15 милиона до средата на месец февруари, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
56 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини