МЗ публикува пълната информация за ваксината на Astra Zeneca

02 февруари 2021 17:53

МЗ публикува пълната информация за ваксината на Astra Zeneca
© gettyimages
2184 0

Листовката и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23215

В характеристиката е посочено, че лекарственият продукт подлежи на допълнително наблюдение, което ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Ваксината е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19 при лица на възраст 18 и повече години.

ЕС одобри ваксината на "Астра Зенека"

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка.

Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата.

Винаги трябва да има на разположение подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактично събитие след приложението на ваксината. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Втората доза на ваксината не трябва да се поставя на онези, които са получили анафилаксия при първата доза.

В характеристиката на продукта се посочва още, че продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя се установява във все още продължаващи клинични изпитвания.

Защитата започва приблизително три седмици след първата доза на ваксината. Лицата може да не са напълно защитени до 15-ия ден след приложение на втората доза. Наличните понастоящем данни от клинични изпитвания не позволяват оценка на ефикасността на ваксината при лица над 55-годишна възраст, се допълва още в кратката характеристика.

Листовката можете да видите тук

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23215

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2184 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини