Над милиард игли и спринцовки ще се осигурят за ефективно използване на флаконите на ваксината на "Пфайзер"

  • 01 февруари 2021 21:36

  • 560
  • 0
Над милиард игли и спринцовки ще се осигурят за ефективно използване на флаконите на ваксината на "Пфайзер"
© Getty Images

В съвместна поръчка са осигурени 1.2 млрд. игли и спринцовки, за да има ефективно използване на шестте дози от един флакон на ваксината на "Пфайзер". Това каза по време на онлайн семинар за журналисти Стефан де Кийрсмакер, говорител на ЕК относно общественото здраве.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Доставките от този производител през миналата седмица са били на 100 процента, така че до средата на февруари договорът ще бъде по график, допълни той.

По думите му с производителя "АстраЗенека" в момента се водят разговори, за да се гарантира, че ще има достатъчно дози ваксина за гражданите.

Ваксинациите са национална политика, но е важно да имаме координиран подход, за което настоява ЕК. Предоставили сме насоки и препоръки, за да може държавите членки да се справят по-добре с ваксинациите и остава целта за ваксиниране на 70 на сто от населението до края на лятото, добави Стефан де Кийрсмакер. Най-важно е да се доставят ваксините и затова следим и държим да се спазват сроковете на доставката им, добави той.

От трите одобрени досега ваксини няма свободни ваксини, всички са разпределени, посочи още говорителят. По думите му разпределението на ваксините е на база на населението, което е справедливо.

По данни на ЕК предстои купуване на тестове, на апаратура за плазмафереза, 200 робота за ултравиолетова дезинфекция и др.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини