Ще станат ли излишни антибиотиците?

29 януари 2021 09:42

Ще станат ли излишни антибиотиците?
© Getty images
3003 0

Бактериите нападат организмите не индивидуално, а групово, общувайки помежду си. И ако на това тяхно общуване се попречи, антибиотиците ще станат излишни, установиха двама американски микробиолози.

Бактериите не атакуват сами. Те нападат организмите в екип, а за целта общуват помежду си. Двама американски микробиолози са открили как става това, поради което са удостоени  с наградата на "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер", дотирана със 120 хиляди евро. Работата на Бони Баслър и Майкъл Силвърмен може да помогне за избягването на антибиотиците, съобщава фондация "Паул Ерлих".

Двамата са доказали, че "колективното поведение е правило не само сред многоклетъчните организми, но и сред бактериите", гласи основният аргумент на журито. Комуникацията между бактериите е "ахилесова пета", която предоставя нови възможности за борба с микробите: "Вместо бактериите да се убиват с антибиотици, вече могат да бъдат разработени вещества, които предотвратяват бактериалната комуникация. Изследването на двамата лауреати е от изключително значение за медицината".

Силвърмен и Баслър са открили, че бактериите изпращат и получават сигнали. Чрез тях микроорганизмите искат да разберат дали са сами на съответното място или заедно с други "колеги". Тази комуникация се обозначава с термина "усет за кворум". За да измерят броя на бактериите, учените са анализирали определени езикови молекули. Ако концентрацията им надвиши определен брой, се стига до специфично групово поведение.

Специалист: Сблъскваме се с повишаваща се резистентност към антибиотиците

Силвърмен за първи път открива явлението през 80-те години на миналия век при определен вид калмари-джуджета, които светят в синьо-зелено през нощта - благодарение на бактерия. В началото на 90-те години Баслер пък открива открива други езикови молекули. Те информират бактериите дали на място има и други видове и кои преобладават. Бактериите са не само изключително комуникативни, те дори говорят няколко езика.

Значението на тези открития е "признато едва наскоро в пълния му обхват", заяви Томас Бьом от фондация "Паул Ерлих". Вече е известно, че всички бактерии общуват по този начин. "Това не само доведе до фундаментална промяна в бактериологията, но и до напълно нови методи в изследванията на антибиотиците."

Баслър преподава в университета "Принстън" и в Медицинския институт "Хауърд Хюз" в Ню Джърси. До пенсионирането си Силвърмен работи в института "Агурон" в Калифорния. Заради пандемията церемонията по награждаването ще се състои едва на 14 март 2022-а - заедно с церемонията по награждаването на победителите през следващата година.

Дойче веле
3003 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини