От СЗО коментираха бавния процес на ваксиниране на българите

28 януари 2021 13:35

От СЗО коментираха бавния процес на ваксиниране на българите
© Булфото (архив)
4 18

Началото на 2021 година не е обнадеждаващо за овладяване на пандемията от COVID-19. Това предупреди в интервю за БНР представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20432

По думите му броят на заразените и починалите от коронавирус в световен мащаб продължава да расте, което означава, че е много далеч моментът, в който ще се върнем към нормалния си живот на интензивно пътуване и социално общуване.

,,Все още няма доклад от екипа на Световната търговска организация, който отиде на място в Ухан година след началото на пандемията. На процеса по ваксинация не трябва да се гледа само във всяка отделна държава, а в световен мащаб'', каза още д-р Сила и призова хората за търпение и спазване на противоепидемичните мерки.

Екипът на СЗО в Ухан излезе от карантина и започва проучването за произхода на коронавируса

В последните дни виждаме намаляване на броя на новите случаи на COVID-19 в България. В същото време наблюдаваме разпространението на нови щамове на вируса в Европа и региона. Ето защо всички мерки, които се предприемат от властите, трябва да бъдат следвани много точно. Също така те трябва да бъдат контролирани. Животът на хората е най-важен, но ние не бива да поставяме под риск и икономиката. Единственият начин да осигурим баланс е да спазваме всички мерки, но да отворим училищата и някои бизнеси. Това е пътят, който трябва да следваме, смята Сила.

,,Зависи къде се намират. Например аз посещавам големи магазини всеки ден и виждам, че маските се носят по правилния начин. Когато ресторантите бяха отворени обаче, хората вътре не спазваха достатъчно дистанция, не носеха маски и вентилационните системи не бяха достатъчно добри. Ние не можем да приложим само една от тези мерки, а трябва да работим по всичките, за да овладеем пандемията. Краткият отговор е, че ситуацията в различните региони на държавата е различна и мерките трябва да бъдат съобразени с нея, отговори той на въпрос дали българите спазват противоепидемичните мерки.

Не може да се предвиди как ще се развие ситуацията. Добре известно е, че когато има събиране на много хора в затворени пространства, без спазване на социална дистанция и често без достатъчно добра вентилация, броят на заразените расте. Именно затова вече подчертах, че най-важното е мерките да бъдат правилно съблюдавани в тяхната цялост. Заради това трябва да има и много стриктен контрол, с който да се гарантира, че всеки спазва мерките навсякъде. Това не може да се остави на добрата воля на хората. Необходими са регулярни инспекции, заяви Скендер Сила относно отварянето на фитнесите и моловете от 1-ви февруари.

,,В същото време българските власти трябва много сериозно да анализират ситуацията. Всяка стъпка трябва да бъде предприемана на базата на развоя на ситуацията. Трябва да се намери баланс между риска за здравето на хората и бизнеса. Нито една мярка обаче не бива да бъде предприемана, ако застрашава общественото здраве'', допълни той.

Разпространението на новите варианти на COVID-19, особено на щама, установен в Обединеното кралство, но не само, може ли да наруши този баланс? Трябва ли новите разновидности да ни тревожат допълнително?

Нормално е вирусите да се променят. Учените следят внимателно този процес, защото може да има много сериозни последици. Към момента са установени стотици вариации на Covid-19 в глобален мащаб и Световната здравна организация следи много отблизо ситуацията. В повечето случаи промените не са толкова съществени, че да променят свойствата на вируса. Въпреки това има и варианти, в които се променя трансмисията на вируса, което от своя страна може да доведе до промени и в заразяването, и в начина на протичане на заболяването. Може да се окаже, че то протича по-тежко.

Щамовете, за които споменахте, и този, установен в Обединеното кралство, и останалите, които будят тревога, имат по-голяма преносимост на вируса, но засега няма доказателства, че причиняват по-сериозно заболяване. Това означава, че този вариант на COVID-19 се разпространява по-лесно сред възрастовите групи, но засега не е известно децата да са изложени на по-висок риск. Този вариант, който се пренася по-лесно, може да бъде възприет като много сериозна аларма, че без спазване на мерките, забавянето на пандемията и ограничаването на щетите от нея в региона и в цяла Европа може да се окаже по-трудно. България не е изключение. Затова още веднъж ще си позволя да подчертая колко е важно прилагането на правилните мерки за ограничаване на заразата и спазването им.

Също така и ваксинирането. Според вас процесът на имунизация на населението в България върви ли с добри темпове? В публикация „Политико” прогнозира, че до 2040 година ще имаме 70% ваксинирано население.

Изключително голямо постижение е, че вече имаме ефикасни и сигурни ваксини. Имунизационният процес в България започна на 27 декември и оттогава е минал близо месец. Към момента са ваксинирани по-малко от 5 000 души с две дози. 26 000 души са получили вече по една доза. Това означава, че по-малко от 0,1 на сто от цялото население на страната е ваксинирано. Всяко начало е трудно, но аз съм много оптимистичен в нагласите си, че в следващите седмици и месеци ваксинацията ще се ускори, за да достигне колкото се може повече хора. 

Одобрявате ли имунизационния план срещу COVID-19 на българските власти. Бизнесът настоява първо да бъдат ваксинирани работещите хора, които генерират брутен вътрешен продукт, а след това пенсионерите. Има ли резон в това искане?

Вирусът се отразява по различен начин на различните възрастови групи. Той протича много по-тежко, а понякога и с летален край най-вече при възрастните и хората с хронични заболявания. Другата много рискова категория са медиците, които се срещат ежедневно с вируса и се борят с него, за да спасят човешки животи. Някои от тях платиха със собствения си живот. Това е причината Световната здравна организация да препоръча масова ваксинация и сред тази група. Когато вече имаме повече достъпни ваксини, всеки от нас трябва да има възможност да бъде имунизиран. Аз също се регистрирах в България и когато ми дойде редът, ще отида да си направя ваксина.

Прогнозите са, че до края на годината ще могат да се ваксинират 2 до 2,5 милиона души в България. Това достатъчно ли е?

Ако постигнете това число на ваксинираните, това ще означава между 25 и 30% от населението. Дори може би над 30%, което е доста приемливо. Ситуацията ще бъде много по-добра от настоящата. Много голям процент от най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани, така че със сигурност подобна бройка на ваксинираните ще бъде много добро постижение. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20432

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4 18

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (18)

Добави коментар
Stamatis

2021.01.28 | 17:17

141476
Заглавието на статията е много интересно. Днес един от препочитаните гости по студия, лекар между другото, се изхвърли като каза, че до юни при налични ваксини може да ваксинират 2,4 млн. българи! Демек по 480 хил. на мессец.Ето на това му се вика неадекватност. Дори и да ни зарият с ваксини, пак е невъзможо прогнилата система да ваксинира и 20 хил. на месец!

2021.01.28 | 14:56

141250
ваксинирайте на майка си пyтката

2021.01.28 | 16:53

141448
гaзъ вътри дупката

2021.01.28 | 16:53

141446
анaлната вена
ЧОВЕК

2021.01.28 | 16:49

141443
В България няма вааксиини,няма управление , което да ги достави.Получаваме лабораторни количества. Жалка картина. Но управниците са доволни. Турция купува от Китай,ние чакаме ако нещо артиса на западняците.ГЕНОЦИД над населението.

2021.01.28 | 16:51

141444
трябва да си много малоумен за да искаш доброволно да се ваксинираш , но ти си тъпия трол на новини.бг ваксинирай се и умри

2021.01.28 | 15:12

141294
СЗО първо да си види докладите и изследванията за мръсните парцалчета по муцуните преди вируса и да каже защо ни кара да ги слагаме,за да се заразим по бързо ли.
Народа

2021.01.28 | 16:12

141395
прав е човека изследванията на сзо за маските са правени много преди ковид и показват 30% по високо заразяване при хората с маски,затова са и написали правила за носенето им,затова се и препоръчват в среди с по извънредни обстоятелства където не може без тях.
Долния ковидар

2021.01.28 | 15:45

141354
Не сравняваи несравними неща като неможеш да извадиш доводи,ясно го показват даните,където са най яките мерки и локдауни най яко са и заразени,това за парцалчетата са тяхни изследвания на сзо не мои.

2021.01.28 | 15:39

141347
Дискусията за маските е все едно дискусия за презервативите! Навремето хората не са искали да ползват презервативи, същата работа сега с маските!
ПП ГРОБ засега се справя идеално

2021.01.28 | 15:55

141370
29,000 ваксини на фона на гръцките 250,000, на турските 1.5 милиона, на румънските 570,000, и на сръбските 350,000 е просто смешно.

2021.01.28 | 16:11

141390
Те там ги инжектират с една и съща игла - затова при тях върви по-бързо...
ваксина гейт

2021.01.28 | 15:53

141368
Ваксинираните ако не се разболеват, то си остават вирусоносители и са опасни за другите. Затова престъпното забавяне с ваксинирането, ще има много лоши последствия. Но с българската ваксина направуха някаква далавера и затова не говорят за нея.

2021.01.28 | 16:05

141382
И кви са тея по лоши пследствя,сзо казва смъртност 3 на 1000,по малко от други вируси,за 100 милиона заразени 2 милиона починали,че то даже има спад бе,ква пандемия,няма повишена смъртност никъде,големия мор го чакаме още да доде,и ти как разбра че ваксинираните са вирусоносители като и учените ти казват че незнаят,някои неинформирани и нечетящи и тъпи хора много сериозно си приемат мнението за факт.

2021.01.28 | 14:55

141248
СЗО , ебeте си майката , новини.бг вие също си ебeте майката , тролският ви сайт пише статии как хората тролели в сайта ви , троловете сте вие гoвнари, педaли

2021.01.28 | 15:35

141343
Абе като гледам една от точките им е, че тролът използва обиди и цинизми, понеже няма как да обори противника си! Като гледам вписал си се в описанието им! ;)

2021.01.28 | 15:17

141306
Ама

2021.01.28 | 14:37

141214
СЗО КАТО ТОЛКОВА ГИ Е ГРИЖА ЗА ХОРАТА,ДА СИ ОБЯСНИ ЗАЩО В НЯКОИ СТРАНИ ПРЕДИ ВИРУСА,СМЪРТНОСТТА БЕШЕ ВИСОКА!И ОСВЕН ТОЗИ ВИРУС,ЗАЩО НЯМА СВЕТОВНА ПРОГРАМНА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА РАК И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,КОИТО СА УВЕЛИЧИЛИ СМЪРТНОСТТА!ВСЯКА ДЪРЖАВА СИ ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И НЯМА НУЖДА НЯКОЙ ДА НИ ДАВА СЪВЕТИ ЗА ТОВА!ДА ДАДАТ СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ЗАСИЛИ ИКОНОМИКАТА!

Добави коментар