Д-р Ботев: Абсурд е да се говори, че „Ивермектин“ е вредно лекарство

21 януари 2021 15:46

Д-р Ботев: Абсурд е да се говори, че „Ивермектин“ е вредно лекарство
© Pixabay
3871 2

„Ивермектин“ вече е регистрирано лекарство за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза и в момента текат клинични проучвания дали да бъде регистрирано и за лечение на Ковид. Всеки може да изказва мнение в процеса на изпитанията. Факт е, че за да бъде регистрирано за употреба у нас, то се ползва като медикамент в няколко държави в ЕС като Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и няма как да има вредни странични действия, каквито мнения се изразяват напоследък. Абсурд е да се говори, че е токсично. Така коментира пред Kmeta.bg регистрацията на “Ивермектин“ от Изпълнителната агенция по лекарствата  хематологът Чавдар Ботев. Той подчерта, че Световната здравна организация го е квалифицирала като едно от най- полезните лекарства и това е лесно проверимо.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20432

Трябва да е известно, че когато едно лекарство не е одобрено за употреба за дадено заболяване, макар да помага, говорим за някакви особености. Някои лекарства се регистрират по значително по-занижени критерии-достатъчни са 500 души, върху които то е изпитвано. Такъв е случаят с „Ремдисивир“. При „Ивермектин“ хората, върху които е тествано, са десетки пъти повече, коментира Ботев.

След като „Ивермектин“ е разрешен за употреба, лекарите по тяхна преценка могат да го изписват и за лечение на коронавирусната инфекция, смята още Ботев. „Има достатъчно информация за действието на този медикамент върху Ковид. Това че някоя група е казала, че нещо не работи, не означава, че е така. Едно лекарство работи, когато се взима по точно определена доза и през определен интервал. Последните, които излязоха с положително становище за медикамента са испански лекари“, допълни Ботев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20432

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3871 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
да спазват..

2021.01.21 | 18:24

132245
да спазват правилото на "Трите Д" - дисциплина, дистанция и дезинфекция.
НЕ ПОДРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.21 | 16:53

132109
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар