"Пфайзер" обещава на ЕС да навакса от следващата седмица с доставките на ваксини

21 януари 2021 14:33

"Пфайзер" обещава на ЕС да навакса от следващата седмица с доставките на ваксини
© gettyimages
309 0

Европейската комисия е получила уверение от "Пфайзер", че от следващата седмица ще започне наваксването с доставките на ваксини в ЕС. Това съобщи говорител на комисията на пресконференция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20323

Той поясни, че тази седмица производителят е забавил доставките, но от следващата седмица ще работи с пълна мощност.

Очаква се ваксините, поръчани до края на първото тримесечие, да бъдат доставени в срок. По неговите думи това, че е възможно от флаконите с тази ваксина да бъде извличана и шеста доза при определени условия, е добра новина, защото така повече хора ще бъдат имунизирани.

Няма забавяне във ваксинирането, очакваме нови дози следващата седмица

Според него добиването на шеста доза не се отразява на подписаните договорни условия за обема и сроковете на доставките. Говорителят добави, че договорите засягат необходимостта държавите от ЕС, които искат да дарят ваксини, да се допитат до производителя. По неговите думи това се налага, за да се насочват доставките още от завода към страната, получател на дарението.

Той потвърди, че поверителните договори предвиждат условия, в които се носи отговорност за нанесени щети от поставянето на ваксина и тези условия са според общото европейско законодателство за отговорността на производителя.

По неговите думи може да се очаква, че във второто тримесечие на годината "Пфайзер" ще увеличи допълнително производството на ваксини.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20323

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
309 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар