Пристигна първата пратка с ваксини на "Модерна" срещу COVID-19, обмислят промяна на мерките

  • 13 януари 2021 14:05

  • 6129
  • 17
© Булфото

В склада на "Бул Био" в София пристигна първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от "Модерна", предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Пратката беше посрещната от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

В района има засилено полицейско присъствие.

 

Току-що получихме първата доставка на втората ваксина в България, ваксината на "Модерна". Тя в момента се позиционира в хладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса. От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България". Дозите от ваксината са изключително малко и ще бъдат разпределени за РЗИ-София. Ще бъде много трудно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места. На 25 януари ще дойде втората пратка от 4000 ваксини и ще ги разпределим във всичките шест района на страната. Хубавата новина е, че Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", заяви пред журналисти здравният министър проф. Костадин Ангелов, като уточни, че ваксината може да се съхранява до 30 дни от 2 до 8 градуса.

Здравният министър посреща пратката с ваксините на "Модерна" срещу COVID-19

Първата фаза на ваксинирането вероятно ще приключи до края на месеца. От другата седмица там, където е приключила първата фаза, трябва да започне и втората. Тя ще започне от домовете на възрастни хора, обяви министърът.

Обмисляме промяна на мерките, тя ще стане най-рано в началото на месец февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, ще бъде практиката на обучаващите се в средното и висшето образование, които не могат да бъдат проведени в електронна среда, добави той.

При конкретна дата на изборите ще представим здравния медицинския протокол месец, месец и половина преди вота. Ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май ситуацията ще е друга. Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки, каза министърът на здравеопазването.

Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии. Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции. Те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица и лицата в изолация, допълни той.

Доц. Ангел Кунчев с подробности за безопасното провеждане на изборите

Според него в България има хора, които са положителни и не са часто от статистиката. "Именно за това на срещата, която имахме с директорите на шестте региона на РЗИ-тата, от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е така наречената скрита заболяемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присътсвено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските ученици, на българските деца и на техните родители, посочи проф. Костадин Ангелов.

Министърът на здравеопазването отново заяви, че ще има наказани, ако бъде установена вина във връзка с извършената миналата седмица ваксинация на общински съветници в Сандански в разрез с плана за ваксинация: "Чакаме в момента протокола, който да бъде представен от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Ако има допуснати пропуски в системата на Регионалната здравна инспекция, да, ще има наказания. Ако има допуснати пропуски в системата на болничното здравеопазване - болницата е общинска, компетентният орган, който може да наложи наказания, е съответната община".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
6129 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Георги

2021.01.13 | 16:02

14
Бруталното източване на пари продължава.Докато тъпите ще се поболеят от носене на маски и притеснения за апокалипсиса,тарикатите ще забогатеят с милиони.Само като му видя светналите очички на здравния министър и физиономията на котарак в месарница и ми е ясно,че яко ще заблажи/рибарите са го казали в мътна вода се лови най-добре/.

2021.01.13 | 16:40

17
Баш! Ама как да им обясниш на кратуните, че всичко е лошо съчинена пиеса!

2021.01.13 | 16:13

16
Кой ти иска ш ибаните еврейски ваксини бе безродник. Наврете си ги в г ъ з ъ
Васко Р. Младич

2021.01.13 | 16:12

15
Боклук къде ти е маската
alf

2021.01.13 | 15:40

13
ПАРИ НА ВЕТЪРА АЙДЕ ОТПУСНЕТЕ МЕРКИТЕ ДА ВИДИТЕ КВО ШЕ СТАНЕ >НА ВСИЧКИ Е ЯСНО И ДОКАЗАНО ВЕЧЕ ЧЕ ВАКСИНАТА НЕ РАБОТИ

2021.01.13 | 15:37

12
Може с каруцата да ги закарат до пловдив
Cпopeд иkoнoмиcти, ako ce нaмaлят

2021.01.13 | 15:26

10
kpaжбитe oт eвpoпpoгpaми и oбщecтвeни пopъчkи c 40 нa cтo, пeнcии и зaплaти щe ckoчaт 2-3 пъти. Oтkъдe ли? – Oт oнeзи 500 млн лeвa, oтпycнaти зa peмoнт нa язoвиpи, koитo ниkoй нe знae kъдe oтидoxa. Нямa пpoзpaчнocт, нямa oтчeт. – Oт 3-тe милиapдa, koитo пoгълнa ecтpaвaгaнтнoтo peшeниe нa Бopиcoв дa плaщaмe caми тpъбoпpoвoдa нa т.нap. Бaлkaнckи пoтok, koйтo cи e Тypckи пoтok. Нищo нe пeчeлим, лъжaт ни. – 3,5 милиapдa ce oтпycнaxa зa мaнтинeли и мapkиpoвka, cяkaш щe ги пpoизвeждa фиpмaтa „Cвapoвckи“… Oтнoвo вcичko тънe в мъглa. Нoвocъздaдeнaтa Дъpжaвнa пeтpoлнa koмпaния пoгълнa нaд 1 милиapд и тpябвaшe дo дekeмвpи 2020 г. дa ca гoтoви okoлo 100 бeнзинocтaнции, нo тakивa нямa. – Зa дъpжaвния ВиK xoлдинг дъpжaвaтa нaля 1 милиapд. Зa kakвo? Kъдe oтидoxa пapитe? Зaщo нямa пpoзpaчнocт и oтчeтнocт?
а за идиотското саниране

2021.01.13 | 15:33

11
и там колко милиарда отидоха ...

2021.01.13 | 15:13

5
Добре ! Пристигнаха ваксините! Но къде са кренвиршите ???
Провери

2021.01.13 | 15:21

9
виш да не са ти у газо
АЗ СЪМ ГЛУПАВ

2021.01.13 | 15:13

6
Към 2030 година ще пристигне всичко договорено.Никой не посочва дати за реални количества. Получаваме това, което артиса на западняците и за да ни блокиратз и да не се обърнем към Китай.Вързани зайци. И този фукльо говори като, че ли е откривателят и производителят на ваксината. Но той няма тревоги и не бърза, нали вече е ваксиниран, разбира се синът му също. Колко хора искат да се затрият още? Има ли някакъв план в това отношение?
Гьон

2021.01.13 | 15:20

8
тъпе западняците не излизат от вкъщи а ти си одиш нагоре надоле каде ти е кеф нали, затова ще чакаш
Кен-Кен

2021.01.13 | 15:20

7
Тоя път с Кен-Кен камионче с климатик за +10 градуса ли ще се доставя???
НЕ СЪМ ПЛАТЕН И НЕ ПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАТРИЯ

2021.01.13 | 14:35

4
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини