Имунолог: Ваксинирането е интелигентният начин за справяне с COVID-19

  • 10 януари 2021 09:01

  • 2688
  • 13
Имунолог: Ваксинирането е интелигентният начин за справяне с COVID-19
© Gettyimages/архив

Ваксинирането е интелигентният начин за справянето с пандемията от COVID-19. Това заяви в „Тази неделя“ по бТВ имунологът доц. Велизар Шиваров. По думите му обаче не е необходимо да се влага излишен драматизъм към ситуацията. 

Той обясни, че наличните ваксини срещу заразата са преминали през утвърдени практики и са с доказана ефикасност. „Не виждам основание за страх от ваксинация, при положение, че от другата страна стои неконтролируемо заболяване, което е с висока смъртност и висок риск от усложнения“, добави доц. Шиваров. 

Относно скандала в Сандански, където общински съветници се ваксинираха, въпреки че в момента тече първа фаза от имунизацията и право да получат препарата имат само медиците на първа линия, имунологът коментира, че не е изненадан. 

Здравният министър нареди спешна проверка след сигнал за ваксиниране на общински съветници

„В България винаги е съществувала идеята да изпреварим някого, но това поставя по-глобален въпрос. Ако мерките се спазваха, ако заболяването се контролираше и се разпространяваше по-бавно – ние щяхме да сме спокойни, че ще имаме достъп до качествена медицинска грижа и това не би принудило тези хора да търсят предимство“, каза още той. 

Доц. Шиваров допълни, че само след няколко месеца всички ще имат достъп до ваксините и не бива да се правят опити за изпреварване на реда. Имунологът посочи, че хората, които са се срещали с болестта могат да се ваксинират, но ако имат антитела в организма си – препоръчва да изчакат. 

„Ваксината насочва имунния отговор към точно определен фрагмент от вируса, който отговаря за неговото прикрепване. При вирусни заболявания високият титър на неутрализиращи антитела пречат на свързването на вируса с клетка-гостоприемник. Има доказателства, че одобрените ваксини притежават механизъм и за неутрализиране на заразени клетки“, обясни имунологът. 

Според него при пациенти с имунни заболявания трябва да се подхожда индивидуално в случай на ваксинация.

Последвайте канала на

Novini.bg
2688 13

Коментари 13

Добави коментар
Мария Иванова

2021.01.11 | 08:42

13
Интелигентният начин е: всеки да се разрови и разбере какво означава иРНК, наночастици и ГМО. И тогава сам ще стигне до отговора, че "интелигентно" ще правят ГМО хора. Ефекта на генното модифициране може да не е след седмица или 2 месеца, а може да се прояви след дълго време, за следващото поколение (ако има такова) - изроди. И така ще стане, когато се бърка в ДНК-то, с цел да се "подобри" това което Бог е създал.

2021.01.10 | 09:54

4
Тя след дългогодишни изследвания ли стигна до извода че ваксините са безопасни или звездите и го говорят,след като самите производители не искат да носят отговорност.
До тоя отдолу

2021.01.10 | 13:54

12
Аааа ами пробвай се бе. Да не стане само играчка плачка. Да изиграеш пиесата "Рибка на сухо".

2021.01.10 | 12:41

8
И какво ни казват,че за ваксина трябват години изследвания за да е сигурно че е безопасна,ама тази специално нищо че е недотествана и недоизследвана да си я сложим на вяра и да се ваксинираме защото може и да помогне евентуално ама ако не помогне,нищо най много да умрем ама поне сме пробвали да се спасим.АААА не ще се пробвам с вируса там шансовете са по-добри 3-ри на 1000-да казва СЗО.
Спрете коментарите

2021.01.10 | 13:44

11
Новини бг, спрете коментарите! Не вредете допълнително на ситуацията. Бъдете отговорни!
невероятно постижение

2021.01.10 | 13:36

10
Учените за първи път успяха да създадат ваксина, с която 95% не получават тежки симптоми при заразяване с вирус, при който без ваксина 80% го карат без симптоми. Най-голямото постижение за хилядолетието и само за супер интелигентни.
До всички професори във форума

2021.01.10 | 13:31

9
Вие кога станахте толкова запознати с имунологията, че си давате идиотското мнение и задавате малоумни въпроси? Като например - "От къде знаят какво ще стане две години след като са ми поставили ваксина?" Убеден съм, че никой от вас няма идея, че от всички (100%) ваксини, които са разработени досега от 200 години, няма нито една (0%), която да дава странични ефекти повече от 2 месеца след поставянето. Дори и това е много рядко. Страничните ефекти винаги се проявяват в първите дни, като след ден 45 каквото е имало да се случва вече се е случило. Точно поради тази причина лекарствените агенции по света одобряват безопасността на ваксините когато минат 60 дни след като на половината участници в изпитанията са им поставени ваксините. За всеки случай са оставили още 15 дни отгоре. И тези правила са еднакви в САЩ, Европа, Израел и т.н. Само Ганьо чака след 2 години да му порасне трето око или втори шнур. Не бъдете идиоти и като нямате идея как работи нещо, не се изказвайте толкова уверено, защото ставате смешни. По света вече са ваксинирани милиони хора. Бъдете сигурни, че ако имаше някакви отклонения досега щеше да се е разчуло.
мангъров

2021.01.10 | 11:38

7
президент

2021.01.10 | 11:10

6
А Мангъров кога, а?!?!? И сега има два варианта: Първи - Мангъров е интелигентен човек и точно затова не иска да се ваксинира; Втори - великият пожарникар, вожд и учител си е бил избрал ниско интелигентен човек за съветник в пандемията (резултатите по смъртност и броят на заразените, дори след стъкмистиката и тоталните лъжи, правят този вариант силно вероятно)!
Ама

2021.01.10 | 11:07

5
Всички знаете много!Защо не питате Бойко коя е Матахари, и къде отидоха еврата от шкафчето? Да се намерят и да се раздадат на пенсионерите,а не да ги лъжат че ще им дадат някога валчери!

2021.01.10 | 09:27

3
Като е интелигентен начин къде са ви ваксините Израел е на път да приключи с ваксинирането а тука се гаврят с някакви 20 -30 хиляди бройки и викат ние ваксинираме.

2021.01.10 | 09:14

1
А, НЕ интелегентния начин, КОЙ е?

2021.01.10 | 09:15

2
ИСТИНАТА за:ЗАПИСИТЕ,НОЩНОТО ШКАФЧЕ и Барселона!!!

Добави коментар

Водещи новини