В Плевен започва втората фаза от имунизацията срещу COVID-19

  • 06 януари 2021 15:00

  • 669
  • 0
В Плевен започва втората фаза от имунизацията срещу COVID-19
©

В Плевен продължава ваксинирането на още 600 медици, след като в късния следобед вчера РЗИ разпредели получената ваксина от София на Pfizer и BioNTech. Те са разпределени в десет болници от областта.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

За първи път медици ще бъдат ваксинирани и в пет общински болници. Изцяло ще бъдат обхванати Covid отделенията и Спешна помощ.

До момента ваксинираните на първия етап са 200. РЗИ в Плевен получи 120 флакона за първа имунизация и 120 за реимунизация.

COVID-19 погуби мъж на 30 г. без заболявания, има обаче добра новина за най-страшния показател

„Стартира вторият етап на първа фаза на имунизацията. Разпределени (дозите) са в 10 болници - 5 общински и 5 в града, всичките 600 дози. Вярвам, че за два до три дни - до петък включително, всичките ще бъдат направени. Общинските болници ще бъде имунизиран, макар и не 100%, защото не са достатъчно количествата, ще бъдат имунизирани 100 процента желаещите в Спешната помощ по места и остатъкът ще бъде за персонала в Covid отделенията, които работят в общинските болници. И съответно в градските болници ще бъде имунизиран, освен целият състав, желаещ от Бърза помощ, както и тези, които работят на първа линия в Covid отделенията“, обясни пред БНР д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ.

Д-р Минчев уточнява, че в общинските болници има ваксина за 100% на желаещите в Спешна помощ и в Covid отделението, няма да има кабинет единствено в общинската болница в Никопол, защото има само 7 желаещи, които живеят в Плевен и там ще се имунизират. Ваксинирането в Червен бряг ще бъде в Медицинския център, който е на територията на общинската болница.

Управителят ѝ д-р Валерий Желязков коментира, че ваксинацията върви с бавни темпове и определи това като недопустимо: "Иска ми се с по-бързи темпове да навлиза ваксината сред населението, защото с тези темпове едва ли ще можем в следващите 7-8 месеца да постигнем 60% ваксиниране на населението, както искаме".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини