2000 медици на първа линия са получили първата доза на ваксината

  • 29 декември 2020 18:45

  • 723
  • 2
2000 медици на първа линия са получили първата доза на ваксината
© Булфото (архив)

Tрети ден от началото на имунизацията срещу COVID-19 у нас. Около 2000 медици на първа линия вече са получили първата доза на ваксината. Страната бе разделена на 6 ваксинационни области и снощи и последните флакони от първата доставка бяха разпределени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33017

Д-р Стефан Филев ръководи болницата във Велико Търново и е първият, който се ваксинира, за да даде пример, предава БНТ.

"Има два начина да се излезе от кризата - единият да се преболедува успешно, а другият чрез ваксинацията", каза директорът на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново д-р Стефан Филев.

160 флакона от ваксините пристигнаха вчера в Търново и 120 от тях веднага отпътуваха за Плевен, Ловеч, Габрово и Русе. Така официално символичното количество от ваксините, които страната ни получи, са изцяло разпределени.

"Голямото разгръщане на ваксинирането като процес и като кампания и информационна такава, ще започне не по-рано от средата на януари", каза министърът на здравеопазването Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Ваксините от тази първа вълна сега няма да стигнат за всички медици, изявили желание да се имунизират. Всъщност по-голямата част ще трябва да изчакат до следващата доставка на Пфайзер. Последната седмица броят на медицинските лица, които искат ваксина, набъбна доста.

"Безкомпромисно това беше моето решение в момента, в който разбрах, че има вече ваксина", каза д-р Маргарита Радева от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

"Месеци наред идвам всеки ден на работа и съм силно притеснена, когато трябва да се прибера при баща ми, който е на 80 години", каза директорът на МБАЛ "Света Петка"във Видин д-р Ивета Найденова.

"Първият списък е доста дълъг, но сега като гледам, той непрекъснато се увеличава", каза директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински.

Засега няма докладвани негативни реакции след поставяне на ваксина.

"Неизвестните около вируса са много, по-важното е, че ваксината, доставена в страната, изгражда имунитет и това е доказано", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Имунитетът достига стойности, достатъчни за предпазване от вируса 20 дни след втората доза.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
723 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Maya Galeva

2020.12.29 | 21:00

2
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в протеста
Lissa

2020.12.29 | 20:52

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини