"Пфайзер" и "Модерна" тестват ваксините си за новия щам на коронавируса

  • 22 декември 2020 16:25

  • 1063
  • 0
"Пфайзер" и "Модерна" тестват ваксините си за новия щам на коронавируса
© Getty Images

Компаниите "Пфайзер" и "Модерна" изпробват ваксините си срещу COVID-19 и за действие срещу бързо разпространяващия се във Великобритания и другаде по света нов щам на коронавируса, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Си Ен Ен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

"Модерна" очаква имунитетът, който се създава от нейната ваксина, да защитава и срещу различни щамове на новия коронавирус и ще направи допълнителни тестове през следващите седмици, за да го потвърди, се посочва в съобщение на компанията до Си Ен Ен.

От "Пфайзер" пък съобщават, че "събират информация" за това доколко кръвни проби на хора, имунизирани с ваксината на компанията, "могат да неутрализират новия щам на коронавируса от Великобритания", предава БТА. 

Появата на новия щам предизвика вълна от паника на фона на пандемията, която вече отне живота на над 1,7 милиона души и се разпространи сред повече от 77,15 милиона души по света. Основното притеснение е, че този нов щам е от 40 на сто до 70 на сто по-силно заразен.

Учени казват, че няма доказателства дали разработените досега ваксини срещу COVID-19, няма да са ефикасни срещу новия щам, известен вече като B.1.1.7.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини