Ето как аптеките ще изпълняват електронните рецепти

  • 18 декември 2020 13:05

  • 2505
  • 2
©

Електронната рецепта може да бъде еднократна или многократна. Тя ще изпълнява абсолютно същите функции като хартиената рецепта.

Това заявиха от "Информационно обслужване" при представянето на начина на действие на електронната рецепта.

"В момента е предоставена възможност на всички аптеки да се интегрериат към софтуера. Може би на аптеките ще им трябва малко повече време, за да инсталират софтуера, отколкото на общопрактикуващите лекари.

Жени Начева увери: Българите ще получат лечение като това в ЕС

Електронната рецепта ще действа на следния принцип - личният лекар издава рецепта и на база на нея има няколко фактора, по които аптеките ще я изпълняват. Факторите са - пациентът ще има личен идентификатор и ще го казва в аптеката, рецептета ще може да се изпълнява и чрез 12 - цифрения QR код, както и чрез ЕГН-то на пациента", разкриха още от "Информационно обслужване.

Как ще работят електронните рецепти за лекарства?

"Всички аптеки, които ще работят с електронни рецепти, ще имат специален обозначителен код на вратата. Не можем да кажем към момента колко аптеки вече работят с електронна рецепта, защото данните се менят буквално всяка минута. Рецептата ще стига до аптеката в момента, в който личният лекар я издаде", заявиха служителите на "Информационно обслужване".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2505 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Седесарят Касабов опнал петилата

2020.12.18 | 13:14

1
Най-после една хубава новина, дай боже и други сини кърлежи да ги последват

2020.12.18 | 13:25

2
Дай Боже, следващия да си ти...

Добави коментар

Водещи новини