Пътят на ваксината срещу COVID-19

Качество, ефикасност и безопасност – това са трите условия, на които трябва да отговаря всяко едно лекарствено средство или ваксина, за да бъдат пуснати в употреба. Ето какви са изпитанията за безопасност на ваксините и как да разберем коя е подходяща за нас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18691

В най-напреднал етап на получаване на разрешение от европейската агенция по лекарствата са две от ваксините – на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“. Пътят на лекарството или ваксината от лабораторията до пациентите е ясно определен - първо предклиничен етап, където се изследва не само ефектът от лекарството или ваксината, но и неговата безопасност, съобщава БТВ.

Д-р Хичев: Само с масово ваксиниране ще се постигне стаден имунитет срещу COVID-19

Едва след това се преминава към клинични изпитвания в три фази за поносимост и безопасност, като кръгът на лицата, върху които се проверя ефекта се разширява. Ваксините се тестват върху разнообразна група от участници – от различна раса, пол и възрастово разпределение. Някои от тях са със съпътстващи заболявания. Дори и след получаване на разрешение постмаркетинговите поручвания за перпарата продължават за проследяване на дългосрочната безопасност.

„В последни години проблеми с безопасността на биологични продукти, на ваксини, не е имало. Този процес има доста стъпки и при производство, и при освобождаване на партиди, така че вероятността нещо да се случи непредвидено е много малка“, коментира доц. Христина Лебанова пред бТВ.

От изпълнителната агенция по лекарствата са категорични, че не можем сами да определяме коя ваксина да изберем. Това са лекарствени продукти по лекарско предписание. Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г също призова специалистите своевременно да информират обществото за условията, при които препоръчват ваксинация.

Днес пристигат и първите фризери и хладилници за ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, която изисква много ниски температура за съхранение. Независимо от разрешенията, които има препаратът на европейско ниво, тук ще се проверяват и произволни количества от различни партиди.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18691

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.12.04 | 23:40
  Защо да копат диткойни Хитреците изкопаха ваксини за трилиони Евро Долари
 2. 2020.12.04 | 19:56
  Пътят на ваксината трябва да е до....БОКЛУКА!
  1. 2020.12.04 | 22:59
   Ти си "боклука", нали....глупако ?!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет