След 10-годишно разработване: ваксината срещу ХИВ вече се показва на хоризонта

  • 03 декември 2020 16:13

  • 1355
  • 1
След 10-годишно разработване: ваксината срещу ХИВ вече се показва на хоризонта
© Getty Images (архив)

След повече от 10-годишна разработване най-накрая прототипът на ваксината срещу ХИВ навлезе във финалната си трета фаза на клинични изпитания. След приключване на изпитанията вече ще бъде ясно дали най-накрая човечеството ще разполага с ефикасна ваксина срещу вируса, причиняващ СПИН.

Интересно за отбелязване е, че фармацевтичната компания "Янсен", която стои зад създаването ѝ, използва същата технология като в разработването на ваксината срещу COVID-19 на основата на аденовирусите.

Елтън Джон призова за повече тестване за вируса ХИВ

От компанията посочиха, че разполагат с два прототипа на ваксината, които на този етап са преминали успешно през протоколите за безопасност и "съвсем ясно се вижда, че поне на теория създават нужните антитела, но тепърва предстои да се видят резултатите в реални условия.

Третата фаза на клинични тествания ще продължи между 24 и 36 месеца, уточни Антонио Фернандес, който участва в разработването на ваксината.

Здравният министър с уточнение за ваксината на "Янсен"

Предишният опит за създаването на ваксина за срещу ХИВ приключи неуспешно през 2009 г., когато клиничните резултати дадоха едва 30% ефективност, припомня "Ел Паис".

Последвайте канала на

Novini.bg
1355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ass

2020.12.03 | 20:11

1
Защо е тая ваксина, да може педерасите да се е*ът на воля ?

Добави коментар

Водещи новини