Помага ли витамин D при коронавирус?

  • 14 ноември 2020 18:02

  • 14459
  • 1
Помага ли витамин D при коронавирус?
© pixabay

Това е безспорно: витамин D играе важна роля при почти всички процеси в човешкия организъм. Дали обаче витаминът помага и при COVID-19? И има ли смисъл да се приема превантивно?

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Това е безспорно: витамин D играе важна роля при почти всички процеси в човешкия организъм. Когато съдържанието му в един милилитър кръв падне под 12 нанограма, се говори за тежка липса. А тя води до проблеми с костите: кърмачетата или малките деца могат да развият рахит, а при възрастните може да се стигне до остеомалация. С това обаче се изчерпва и медицинското единодушие по темата, предаде "Дойче веле".

Колко витамин D е нужен на човек? От кой момент нататък говорим за липса? Няма еднозначни отговори на тези въпроси. Факт е обаче, че витамин D се радва на все по-голяма популярност.

Липсата на витамин D е критична при заразените с COVID-19

За какво помага витамин D?

Витамин D се споменава все по-често не само в псевдо-научната литература, а и в научните публикации. Освен за приноса му за здравината на костите, напоследък се говори все повече и за положителния му ефект при някои кардиоваскуларни заболявания, диабет тип 2 и различни видове рак.

Нивото на витамин D в организма се определя основно от слънчевата светлина. Ако до кожата достигат достатъчно ултравиолетови лъчи, тялото е в състояние самo да произвежда витамин D. Храната набавя само около 10% до 20% от необходимите ни количества от този витамин. Добитият по този начин витамин D обаче все още не е биологически активен в човешкото тяло. Необходими са допълнителни процеси по обмен на веществата, преди в бъбреците да се образува биологически активната форма на витамина - т.нар. калцитриол, откъдето той постъпва и в кръвта.

Калцитриолът подпомага редица важни процеси в човешкия организъм - като производството на инсулин, образуването на червени кръвни телца, функционирането на имунната система и потискането на растежа на туморните клетки.

Помага ли витамин D и срещу COVID-19?

През тази година няколко изследвания стигнаха до извода, че съществува връзка между липсата на витамин D и по-тежкото протичане на болестта COVID-19. Така например според екип учени от Сантандер, Испания, под ръководството на Хосе Ернандес, е установил, че 80% от приетите за лечение в болница пациенти с COVID-19 имали недостиг на витамин D.

През юни пък беше публикуван анализ на учени от университета Хоенхайм, които са установили връзка между редица незаразни болести - като високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром, именно с ниското съдържание на витамин D в организма.

"Тези коморбидности, в съчетание с често наблюдаваните ниски нива на витамин D в организма, увеличават риска от по-тежко протичане на COVID-19", се посочва в документа. "Това твърдение е напълно вярно", казва шефът на ендокринологията в Университетската клиника във Вюрцбург Мартин Фаснахт, който обаче уточнява, че това заключение се базира само на наблюдения.

Без да отрича важната му роля за човека, той се отнася по-скоро критично към преувеличаването на възможностите на витамин D. "Нито едно изследване дотук не е доказало приписваните му лечебни свойства", посочва медикът. В момента действително се провеждат изследвания за това дали витамин D помага при лечението на COVID-19.

"Аз обаче не вярвам, че това ще бъде потвърдено. Но може и да бъркам", казва Фастнахт.

През октомври 2020 специализираното издание The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology публикува резултатите от ново проучване, според което превантивното приемане на витамин D може значително да смекчи протичането на Ковид-19.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Дойче веле
14459 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Недейте да приемате витамин Д

2020.11.14 | 21:38

1
И очаквайте да си умрете спокойно от ковид.Това се разбира от препоръките в тази статия

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини