Остър недостиг на "Ремдесивир" в пловдивска болница с COVID отделение

  • 06 ноември 2020 08:33

  • 1209
  • 2
Остър недостиг на "Ремдесивир" в пловдивска болница с COVID отделение
© Кадър БНТ

Здравното министерство изпраща протокол за лечение на коронавирусни инфекции до всички болници с COVID отделения в страната. Това съобщи министър Костадин Ангелов във връзка с увеличаването на заболелите у нас. Механизмът е разработен от експерти на големи лечебни заведения, които са на първа линия още от началото на пандемията. Стигна ли алгоритъмът до болниците – поглед към Пловдив.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32782

Болница "Света Каридад" е една от болниците, където има разкрито интензивно COVID отделение. В него има 25 легла. Д-р Мария Димитрова е пулмолог, който всеки ден влиза в тежката обстановка на това отделение.

"Протокол от здравното министерство не е стигнал до нас. Отделението работи от доста месеци - от април до сега. Лекуваме болните съгласно протоколите, които са известни - от Китай, от Съединените американски щати и от Европа", заяви пулмологът пред БНТ.

Тя обясни, че състоянието на пациентите се проследява с ежедневни визитации, проследяване на насищането на кръвта с кислород, изследване на киселинно-алкален статус, рентгенографии и лабораторни изследвания.

Д-р Трифон Вълков:"Ремдесивир" трябва да се прилага рано, за да има ефект

Д-р Димитрова допълни, че почти всеки техен пациент знае за "Ремдесивир", но за съжаление те са имали лекарството само за двама пациенти. И обясни, че лекарството се отпуска с искане към РЗИ.

"Засега сме подали заявка, че желаем количество за двама пациенти на седмица. В контакт сме с РЗИ, като им изпращаме заявка, която те искат ежеседмично, но лекарството не се получава от тях", обясни д-р Димитрова.

Проф. Мутафчийски: Алергиите са абсолютно противопоказание за лекарството „Ремдесивир“

Тя каза още, че вчера са били запълнени всички 25 легла, от които 3 - интензивни. Изписани са двама пациенти, но днес се очаква тези две легла да се запълнят.

Според нея, проблем е и изчезването на антиколаголантите от българския пазар.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гогата

2020.11.08 | 11:23

2
Дали няма лекарства за обикновените хора , не е важно - ВАЖНО е да има за депутати , министри , "свой"хора . ДОКТОРИТЕ и АПТЕКАРИТЕ ще са на почит . Ще надминат катаджиите с пари "под масата". ДА СИ СПОМНИМ за аварията в ЧЕРНОБИЛ тогава управниците , техни семейства и близки са яли специани храни/не посипани с радиация/ а народа лапаше ли лапаше и нищо не знаше , ЗАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ДАВАШЕ ГЛАСНОСТ. НО тогава беше БКП управление и НЕ МОЖЕЖ глас да повдигнеш/Белене/ . Сега дано не стигне до обири ,убииства,насилие и др методи за снабдяване с лекарства!

2020.11.06 | 09:30

1
Стига тровили хората с това лекарство !!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини