Пандемията е предизвикала прекалена употреба на антибиотици

Излишното използване на антибиотици, което може да предизвика резистентност на вредни бактерии към животоспасяващи лекарства, се увеличава по време на пандемията от новия коронавирус, предупредиха американски специалисти, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16285

Данни от 84 големи военни болници в САЩ, събирани за периодите от януари до май през последните шест години, показват скок на използването на антибиотици в тях в началото на пандемията от COVID-19. Това прекъсна четиригодишната тенденция за намалената им употреба.

Нова опасна суперпандемия заплашва света

Докато използването на антибиотици намалява непрекъснато от 2015 г. до 2019 г., през 2020 г. то достига "нива, които не са виждани от 2016 г.", каза д-р Матю Гьоц от системата на военните болници в Лос Анджелис.

Макар и употребата на антибиотици да не е свързана пряко с броя на пациенти с COVID-19, лекувани във всяка болница, "пандемията поставя нови предизвикателства пред болничните системи, които не бяха подготвени да се справят с тях - от наплив на пациенти до липса на бързи диагностични тестове", добавя д-р Гьоц.

Резултатите насочват, че практиката за контролирана употреба на антибиотици отслабва.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16285

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет