Тежко прекаралите COVID-19 също може да се нуждаят от ваксина

  • 05 октомври 2020 18:53

  • 1079
  • 1
Тежко прекаралите COVID-19 също може да се нуждаят от ваксина
©

Имунитетът към коронавирусната инфекция у хората, които са я прекарали в тежка форма, не е устойчив и затова може да се наложи да се ваксинират, обяви Александър Гинцбург, директор на руския институт "Гамалея", където бе разработена руската ваксина "Спутник V".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32999

"Този въпрос все още се обсъжда от учените", добави той.

Преболедувалите COVID-19 носят антитела не по-малко от 5 месеца

Гинцбург поясни, че при пациентите, прекарали тежко COVID-19, се създават антитела срещу интерферона, който е ключов протеин и за изработването на антитела, и за клетъчен имунитет, и за паметта на клетките, съобщава БТА.

Според него и прекаралите болестта в лека форма може да не развият достатъчен имунитет.

"При прекаралите леко болестта всичко приключва на етап фагоцитоза и не се индуцира адаптивен имунитет, който включва изработване на антитела и клетъчен имунитет. Те също ще трябва да се ваксинират", смята Гинцбург.

По-рано главният нещатен детски специалист по профилактична медицина в руското министерство на здравеопазването Лейла Намазова-Баранова каза, че количеството антитела, изработващи се у човека след зараза с новата коронавирусна инфекция, спада двойно в рамките на пет седмици. Според нея за разлика от постинфекциозния имунитет, постваксиналния имунитет защитава доста по-ефикасно.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1079 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Даниел

2020.10.05 | 22:57

1
Насилствено ли ще ги принуждават да се ваксинират?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини