Витамин D намалява риска от смърт при пациенти с COVID-19

Учени от Бостънския университет в САЩ откриха доказателство, че достатъчното ниво на витамин D в организма понижава риска от неблагоприятен изход при зараза с новия коронавирус, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13854

Резултатите от изследването бяха публикувани в електронното издание на сп. "ПЛОС Уан".

Специалистите анализирали кръвни проби на 235 пациенти, хоспитализирани с COVID-19 и установили "значително намален риск от неблагоприятен клиничен изход сред пациентите, които имали достатъчно съдържание на витамин D". Това е пряко доказателство, че витамин D може да намали усложненията от инфекцията, каза ръководителят на изследването Майкъл Ф.Холик.

Преболедувалите Covid-19 страдат от косопад

От няколко месеца лекари твърдят, че витамин D действа благоприятно при COVID-19. При пациентите с достатъчни нива на витамин D е "51,5 на сто по-малко вероятно да починат" от COVID-19 в сравнение с тези, при които нивата на витамин D са под нормата.

Съдържанието на витамин D в нормата може да намали с повече от петдесет на сто вероятността от зараза с COVID-19 инфекцията, смята Холик.

Друго изследване на университета в Чикаго сред 489 пациенти, чиито резултати бяха публикувани по-рано този месец, установи, че хората с витамин D под нормата е почти два пъти по-вероятно да се заразят с вируса. Хората обикновено трупат витамин D в телата си чрез излагане на слънчева светлина, което означава, че съществуващият недостиг на витамина в организмите на хората от по-студените страни е изострен от карантинните мерки, заради които милиони хора си стояха по домовете на закрито през пролетта и лятото. Според Холик витамин D предпазва и от грип и други респираторни инфекциии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13854

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.09.26 | 18:04
    bg-biblioteka.blogspot.com
  2. 2020.09.26 | 16:49
    Ей сега ще свърши по аптеките. Да очакваме ли от утре натровени с витамин Д?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет