Университетът в Кембридж ще прави изпитания на собствена ваксина

  • 26 август 2020 11:18

  • 367
  • 0
Университетът в Кембридж ще прави изпитания на собствена ваксина
© Pixabay

Университетът в Кембридж ще започне през есента клинични изпитания на собствена ваксина, след като получи държавно финансиране от 1,9 милиона британски лири, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

За създаването на ваксината са използвани генетичните последователности на всички известни коронавируси. Учените се надяват, че така ще бъде избягната прекомерната възпалителна имунна реакция.

"Търсим пукнатини в бронята му, важни парченца от вируса, които можем да използваме за създаване на ваксина, за да насочим имунната реакция в правилна посока - каза Джонатан Хини, ръководител на лабораторията по зоонотика в университета. - В крайна сметка целта ни е ваксина, която да предпазва не само от SARS-CoV-2, но и от други свързани с него коронавируси, които могат да се прехвърлят от животни на хората".

Около 30 ваксини срещу новия коронавирус са в клинични изпитания, но още няма препарат с доказана ефективност. Кембриджският кандидат за ваксина DIOS-CoVax2 е на ДНК основа - използва синтетични гени с компютърно генерирани антигенни структури, които могат да препрограмират имунната система да произведе антитела срещу коронавируса. Методът е доказано безопасен и ефикасен при други патогени.

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 може да е готова тази година

Макар и университетът в Кембридж да се включва по-късно в надпреварата за ваксини, неговият препарат не е необходимо да се съхранява в хладилник и се прилага без игли. Това може да го направи достъпен за повече хора, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини