Създателите на ваксина срещу COVID-19 в ЕС са готови да доставят над 60 милиона дози тази година

  • 23 юли 2020 18:52

  • 3362
  • 7
Създателите на ваксина срещу COVID-19 в ЕС са готови да доставят над 60 милиона дози тази година
© Pixabay

Създателите на ваксина против коронавируса, разработена от Оксфордския университет, с чието производство се заема британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека" (AstraZeneca), планират да доставят на европейските потребители първите 60 милиона дози от нея до края на годината. Това заяви един от ръководителите на компанията, италианецът Матео Лигуори, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Тази ваксина се смята понастоящем за една от най-перспективните за борба с инфекцията и това стана гордост за италианската наука, тъй като един от най-важните ѝ компоненти - аденовирусният вектор, с други думи - механизмът за доставка на вирусния материал до клетките, е разработен и предоставен от италианската компания "И Ер Би Ем" (Irbm), допълни Лигуори.

СЗО: Не очаквайте първите ваксинации срещу COVID-19 преди началото на 2021 г.

"Нашето сътрудничество с Оксфордския университет продължава повече от 10 години. Възможността да постигнем резултати в толкова кратки срокове е резултат от съчетаването на нашите знания и опит", каза Лигуори.

Той посочи, че съвместната работа над ваксината е започнала през януари и италианската компания е представила своята разработка на аденовирусния вектор.

"Как се прави една ваксина: в дадения случай трябва да бъде синтезиран белтък, който да блокира вируса. Той се поставя в нещо като совалка, която доставя белтъка в организма, като му позволява да проникне в имунната система. Това води до появата на антитела, които не позволяват на вируса да порази организма. Нашата система е вид совалка, която се използва при дадения вид ваксина", поясни италианският служител.

Той подчерта, че целта на създателите на ваксината е организиране на масовото ѝ производство в най-кратки срокове.

"За Европа се планира да бъдат доставени 60 милиона дози до края на годината, а в първото тримесечие на 2021 г. броят им ще достигне 400 милиона", съобщи той.

Лигуори уточни, че се планира ваксината да бъде регистрирана през септември или октомври и веднага след това да се подаде молба за разрешение да се пристъпи към производство. Служителят отбеляза, че до пълната готовност на ваксината все още остава много време.

"Предстои ни още дълъг и труден път, засега тази ваксина е само кандидат", подчерта той.

В "И Ер Би Ем" са въодушевени от резултатите на първата фаза на клинични изпитания, които показват добра имунна реакция. По повод съперничеството в изобретяването на ваксина Лигуори отбеляза, че е трудно подобна ваксина да бъде открадната.

"Работата не е само във формулата, която е много сложна,а и във възможността за възпроизвеждане и активация", допълни той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3362 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Исус

2020.07.24 | 02:24

7
Ковид и ваксината са еврейски план за намаляване на световното население с няколко милиарда.
Lisa

2020.07.24 | 02:14

6
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com
аман от

2020.07.23 | 22:45

4
кандидати да ни чипират - гейтс, мъск, ЕС и прочие малоумници
Праведен

2020.07.24 | 00:01

5
Да, твоя пилешки мозък трябва да се чипира непременно.
123

2020.07.23 | 22:30

3
Браво! Дано скоро светът се успокои... Не говоря за глупаците, при тях е неизлечимо.

2020.07.23 | 21:56

2
masonite da si q zabiqt v zadnite 4asti
Хахахахах

2020.07.23 | 21:35

1
ПОРЕДНАТА ИЗМИШЛЬОТИНА ХОРА ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ВИ ПРОБУТВАТ ТО ТАКА СЕ ПРАВИ ВАКСИНА И ТО СРЕЩУ ....ВИРУС ДА СЕ ТЕСТВА ПЪРВО И СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ,АНГЛИЯ ,ГЕРМАНИЯ,ИЗРАЕЛ АКО ТЕ Я ПРИЕМАТ ......

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини