Започнаха клинични изпитания на руска ваксина срещу COVID-19

  • 17 юни 2020 20:10

  • 1216
  • 0
Започнаха клинични изпитания на руска ваксина срещу COVID-19
© gettyimages

Изследване на две форми на ваксина срещу новия коронавирус, разработени от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" към руското здравно министерство, започнаха днес в Русия, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

В изпитанията взимат участие две групи доброволци по 38 човека всяка.

Немската компания CureVac получи одобрение да тества коронавирусна ваксина върху хора

Тестват се две форми на ваксината - течна и лиофилизирана в две медицински учреждения в Москва. Ваксината под формата на разтвор за вътрешен прием ще бъде изпробвана във военната болница "Бурденко". Другата, под формата на прах за приготвяне на разтвор за вътрешен прием, ще се тества в Сеченовския университет.

Участниците в изпитанията в продължение на две седмици са били настанени в санаториуми под медицинско наблюдение. На всеки от тях е била предоставена пълна информация за процедурата, за възможните ползи и рискове а също за неудобствата, свързани с изпитанията.

Първите доброволци ще бъдат ваксинирани на 18 и 19 юни. Но преди това те ще са преминали през тестове с анализ на кръв, урина, през проверка за хронични заболявания, ХИВ-инфекции, хепатит и коронавирусна инфекция.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини