Фармацевти искат да могат да продават заместители на предписани, но липсващи лекарства

  • 04 март 2020 13:46

  • 699
  • 0
Фармацевти искат да могат да продават заместители на предписани, но липсващи лекарства
© Pixabay (архив)

По-големи правомощия за аптекарите, за да могат да продават заместители на предписани, но липсващи лекарства, предлагат от Българския фармацевтичен съюз. От пациентските организации са против т. нар. "такса рецепта".

В момента магистър-фармацевтите нямат право да променят лекарството, което е изписано от лекар, дори да има по-евтин заместител, свидетелства пациентка от Шумен пред БНР: "В аптеката по принцип не заменят лекарства. Каквото е изписано на рецептата, това ти дават".

Предложението на българския фармацевтичен съюз за т.нар. "такса рецепта" трябва да се обясни добре и да не се вади от контекста, каза председателят на регионалната фармацевтична колегия в Шумен Евгени Панайотов: "Да се даде право на фармацевта на генерично заместване. Следващата стъпка вече е генерично предписване. Да може фармацевтът, който е здравен специалист, достатъчно добре подготвен, защото фармацевтите учат наравно с докторите, да му се даде право за някои заболявания да може и той да изписва лекарства".

Председателят на Аптечната камара: Към аптеките няма инструкции за коронавируса

Според председателя на пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева предложението е неприемливо: "Таксата, която чувам, че се предлага неофициално, е 7 лева на рецепта. Това е абсурдно! Хората нямат възможност да си доплатят лекарствата, камо ли да плащат "такса рецепта".

Според Георгиева при вече приет бюджет няма шанс "такса рецепта" да се поеме от Здравната каса.

Последвайте канала на

Novini.bg
699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини