Учени: Ваксината срещу туберкулоза - по-ефективна, ако се инжектира в кръвта

  • 02 януари 2020 17:09

  • 549
  • 0
Учени: Ваксината срещу туберкулоза - по-ефективна, ако се инжектира в кръвта
© Pixabay

Ваксината срещу туберкулоза, която се използва от столетие, може да бъде по-ефективна, ако се промени начина на прилагането й и се инжектира направо в кръвта, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от американските Национални здравни институти са провели експеримент с маймуни, като са инжектирали ваксината директно в кръвта им вместо традиционното подкожно прилагане. Така ефективността драстично се подобрила.

"Това ни дава надежда, макар да са нужни още проучвания, преди да се премине към тестове при хора", каза д-р Робърт Сейдър от Националните здравни институти, който е старши автор в изследването.

Организират безплатни прегледи за туберкулоза в Троян

Туберкулозата убива близо 1,7 милиона души годишно, повечето от които са в бедни държави. Единствената ваксина срещу болестта, известна като БЦЖ ваксина, се прилага основно във високорискови региони на света, за да бъдат предпазени бебетата от една от формите на заболяването. БЦЖ обаче е доста по-слабо ефективна при юноши и възрастни за защита срещу основната проява на болестта - белодробната туберкулоза. 

Повечето ваксини се поставят мускулно или подкожно. Сейдър обаче започва да обмисля идеята за интравенозна имунизация преди няколко години, когато при експерименти се установява, че новоразработена ваксина срещу малария действа по-добре, ако се инжектира във вените. Той решава да провери дали ваксината срещу туберкулоза ще действа по подобен начин.

Изследователи от Националните здравни институти съвместно с учени от университета на Питсбърг работят с маймуни от вида макак резус, които реагират на БЦЖ ваксината като хората. Те изпробват различни начини на прием на ваксината, включително и на спрей, който на маймуните се подава през маска.

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Шест месеца след ваксинирането, учените въвеждат бактерия на болестта пряко в дробовете на животните и наблюдават развитието на инфекцията. Маймуните, инжектирани по традиционния начин подкожно, дори и с по-висока доза от ваксината, са съвсем малко по-защитени от неваксинираните животни, ваксината на спрей също се оказва не особено ефективна.

При 9 от 10 животни, ваксинирани интравенозно с по-висока от обичайната доза, защитата е по-добра, отчитат изследователите в публикация в сп."Нейчър". Екипът им не открива и следа от заразяване у шест от животните и отчита много ниски нива на бактерията в белите дробове на три маймуни.

Хипотезата е, че имунните Т-клетки трябва да изпълнят белите дробове, за да убият бактерията на туберкулозата. Това става по-лесно, ако ваксината преминава бързо през тялото благодарение на кръвообращението. Със сигурност тестовете показват по-голям брой активни Т-клетки в белите дробове на животните, ваксинирани по новия начин.

Резултатите са поразителни, защото показват, че начинът, по който се подава ваксината, определено влияе върху имунитета, отбелязват в статия за изданието Самюъл Бехар и Крис Сасети, специалисти по туберкулоза в университета на Масачузетс, които не са участвали в изследването. Те обаче предупреждават, че поставянето на ваксина интравенозно не е толкова лесно, колкото другите познати начини на инжектиране.

Изследванията с животни продължават и се очаква в близките 18 месеца да започнат тестове върху хора, уточнява д-р Сейдър.

Последвайте канала на

БТА
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини