Приемането на витамин D самостоятелно е недостатъчен за здрави кости

  • 30 декември 2019 14:13

  • 7791
  • 1
Приемането на витамин D самостоятелно е недостатъчен за здрави кости
© pixabay

Приемането на калций и витамин D може да помогне на възрастните хора да намалят риска от счупвания на костите, но витамин D самостоятелно е недостатъчен за целта, съобщава БТА, позовавайки се на британски учени.

Специалисти от Оксфордския университет са анализирали 28 предишни изследвания. Според някои рискът от счупвания на възрастните с по-високо ниво на витамин D в кръвта е по-нисък през следващите пет до 15 години. Други изследвания с добавки витамин D обаче не дават данни той самостоятелно да намалява риска от счупвания. Комбинацията от калций и витамин D е със "скромен" защитен ефект.

Добавките калций и витамин D могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания

"Комбинираното лечение едновременно с калций и витамин D намалява риска от счупване на тазобедрената става с една шеста и е по-полезна от стандартни дози само витамин D" - казва ръководителят на изследването д-р Робърт Кларк.

Калцият е в основата на изграждането и поддържането на костната маса. Витамин D подпомага неговото усвояване и допринася за функционирането на мускулите, които поддържат костите и предотвратяват падания. Най-добрата профилактика срещу счупвания на костите обаче е редовното физическо натоварване, особено упражненията, с които тялото се движи срещу гравитацията, като джогинт, скачане на въже, танци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7791 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
D.

2019.12.30 | 15:22

1

ПриеманетО е недостатъчнО.
Всички сте големи патриоти, а родния си език не знаете.

Добави коментар

Водещи новини