Проф. Иво Петров и топ невролог представиха плюсовете на щадящото лечение на мозъчен инсулт

Конгресът е най-важното събитие в областта на ендуваскуларната терапия. Това са минимално инвазивни техники за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Това заяви инвазивният кардиолог и Председател на Българското дружество за ендоваскуларна терапия проф. Иво Петров по време на откриването на Балканския Ендоваскуларен Конгрес в София.

Авторитетният международен здравен форум се организира за пета поредна година у нас. В него се включиха повече от 500 лекари от над 20 страни.

Проф. Иво Петров представи колегата си от Англия проф. Айрис Грюнвалд - инвазивен невроренгенолог, пионер в създаването на програма и алгоритъм за едноваскуларно лечение при остър исхимичен мозъчен инсулт.

„Заедно с проф. Айрис Грюнвалд ние водихме една от сесиите, които е за интервенционално лечение на мозъчен инсулт. Тя е един от пионерите и стимулаторите на този вид лечение. Имаме огромното щастие и огромната чест да я имаме нея тук, като подкрепящ каузата, изключителен специалист“, посочи проф. Петров.

Светила в кардиологията се събраха на здравен форум, организиран от проф. Иво Петров

Проф. Грюнвалд разказа впечатляващ случай. През 2004 година в Англия са хоспитализирали млад американец, който е получил пълна пареза на половината от тялото и тъй като интервенозната тромболиза не е дала никакъв резултат при него, лекарите са решили за първи път в Европа на такъв пациент, след венозна тромболиза да направят опит за механична тромбаспирация. Това се оказало толкова успешно, че във вторник този толкова болен човек в четвъртък се е самоизписал и в събота е участвал на маратон, на който се е бил записал. Това е невероятно и е вдъхновило лекарите да продължат нататък.

„Благодарение на Айрис и на такива пионери като нея, видяхме за какъв ефект има и това ни вдъхнови и нас. Този тип лечение за първи път е приложен в България през 2008 година от моя екип. За съжаление от тогава ние имаме общо около 60 пациента, което е изключително малко. Това показва дали има достатъчно добра организация, достатъчно добро финансиране и достатъчно добре обучени хора. Отговорът е не. Ние имаме нужда от подкрепа от страна на институциите и държавата, за да постигнем прогрес и по трите направления“, подчерта инвазивният кардиолог.

„На всичко отгоре без да я моля, проф. Айрис е изготвила статистика, колко би се спестило на държавата, като разходи, ако този метод на лечение се прилагаше навреме на повечето пациенти с мозъчен инсулт. Недобре лекуваните пациенти и нелекуваните пациенти генерират много повече разходи. Тя е изчислила загубите в левове и се получава гигантска цифра. Айрис казва, че мозъчният инсулт е най-големият инвалидизатор на нашето съвремие, т.е. генерира най-много неспособни хора да се самообслужват и да бъдат полезни на обществото. В същото време тя казва, че ендоваскуларното лечение на мозъчен инсулт е толкова ефикасно, че необходимостта от брой лекувани пациенти е едва 2,6 пациента, за да бъде спасен един човешки живот. В исторически аспект това е лечението с най-гигантски не само пациентски, но и здравеопазен ефект в историята на медицината. Това е един огромен скок напред“, смята проф. Иво Петров.

По думите на Проф. Грюнвалд здравните системи не могат да понесат да не се прилага този метод, защото е прекалено скъпо да не бъде прилаган за обществото и за здравеопазването. В острата фаза никога не се налага да се прибягва до хирургически методи, че ендоваскуларното лечение е минимално инвазивната терапия по ендоваскуларно лечение е най-ефикасният метод. Той до такава степен е ефикасен, че всеки 6 минути закъснение за неговото приложение намаляват с 1% шанса за добър резултат при всеки конкретен пациент, така че това е метод на избор.

Повече по темата може да видите в интервюто на NOVINI.BG с проф. Иво Петров и проф. Айрис Грюнвалд тук.

По темата работиха Галя Георгиева и Мая Йорданова


 

(в материала има продуктово позициониране)

Коментари

 1. 2019.12.01 | 11:24

  червен катил,вие и асфалт дори не полагате,директно крадете без свян!!!!!!!!!

 2. 2019.12.01 | 10:56

  Не ги занимавайте герберите с грижа за човека и здравеопазване.Дай им да леят асфалт и бетон, да има да се краде.

  1. 2019.12.01 | 11:25

   червен катил,вие и асфалт дори не полагате,директно крадете без свян!!!!!!!!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет