Експерти: Антибиотичната резистентност представлява все по-голяма опасност за човечеството

  • 13 ноември 2019 14:53

  • 534
  • 1
©

Всяка година от антибиотична резистентност в света умират 30 000 души. По-тесноспектърните антибиотици трябва да са по-достъпни за хората, защото към тях по-трудно се изгражда резистентност. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на кръгла маса на тема „Антибиотиците: Използвайте отговорно“, предаде репортер на Novini.bg.

В последните години се установява масово използване на антибиотици без нужда, подчерта Пенков.

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов увери, че се работи съвместно със здравните власти за правилното прилагане на антибиотици, а контролът е завишен.

България сред първите в ЕС по употреба на антибиотици за животни

Антибиотичната резистентност представлява все по-голяма опасност за човечеството. Колкото по-рано предприемем необходимите действия за правилното използване на антибиотици, толкова по-малък риск ще има за хората. Това е въпрос, който засяга всеки от нас. Лекарите трябва да изписват антибиотици, само когато са сигурни, че се касае за бактериална инфекция. Това каза Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина.

Той изтъкна колко е важно да използваме антибиотиците правилно.

Повод за дискусията е Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците. Форумът, който е под патронажа на Комисията по здравеопазването в Народното събрание.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
534 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.11.13 | 20:00

1

Измислен проблем като озоновата дупка.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини