Кирил Ананиев: Донорството е един от най-значимите хуманни актове, който няма аналог

  • 05 ноември 2019 10:43

  • 336
  • 0
© Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през даде старт на Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България. Тя е под мотото „Да! За живот!“. Целта е да се повиши осведомеността на обществото за същността и значението на органното донорство.

В личен план аз смятам, че това е един от най-значимите хуманни актове, който няма аналог. С трансплантациите се дарява живот на хиляди хора. Сбъдва се желанието на много хода да бъдат пери своите близки и да продължават пълноценния си живот. Да увеличим трансплантациите е нещо, което дължим на хората“, заяви Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, предаде репортер на Novini.bg.

По думите му това би трябвало да стане лична кауза за всеки от нас. „В края на жизнения си път, можем да дадем шанс на друг да живее“, призова здравният министър.

Той изнесе данни, според които към този момент у нас 1151 пациента се нуждаят от трансплантация. Над 1000 от бъбречна трансплантация. От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор.

„Ниският брой на желаещите да дарят органи у нас не ни дава възможност да станем член на Евротрансплант. Затова превърнахме в приоритет тази кампания. Искаме да стигнем до всеки един български гражданин, да го накараме да се замисли какви са ползите от донорството и трансплантациите“, заяви Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Той изтъкна, че е важно да се видят нагласите и притесненията на българите.

Липсата на органи е световен проблем. Затова за нас е важно да информираме хората. Ние сме мобилизирали всички лекари и медицинските екипи от трансплантационните центрове“, каза още министър Ананиев.

Мая Йорданова
336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини