Заплаха за доставките на лекарства на Острова при Брекзит без сделка

Във Великобритания заплахата за доставките на жизнено важни лекарства остава в случай на Брекзит без сделка, посочват от Сметната палата.

Министрите имат още много работа да вършат, за да гарантират, че няма да има недостиг на лекарства и медикаменти в здравеопазването в случай, че страната излезе от ЕС без сделка на 31 октомври, предупреждават експерти от Сметната палата. Те допълват, че Отделът за здравни и социални грижи не разполага с пълна информация за наличните нива от този вид стока, предаде БНР.

Освен това от Сметната палата казват, че разработваната схема от правителството за увеличаване на капацитета за доставки през Ламанша на стоки от първа необходимост няма да влезе в сила преди края на ноември, което поражда загриженост. От общо 12 300 лекарства, които в момента са лицензирани за употреба в

Обединеното кралство, около 7 000 идват от страни от ЕС или през страни от ЕС и основно се доставят през Ламанша. Според начертания от правителството „най-лош сценарий“ потокът от стоки може да бъде намален от 40 до 60 процента през първия ден при излизане от ЕС без сделка и ще бъде необходима около година за възстановяването на сегашното ниво от доставки.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Лекарства

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет