Здравни експерти инциират промени в законодатеслвото, които да улеснят донорството

  • 09 юли 2019 19:55

  • 370
  • 0
Здравни експерти инциират промени в законодатеслвото, които да улеснят донорството
© pixabay

Донорите у нас намаляват, показват данни на Здравното министерство. През 2015 г. 19 души са дарили орган след смъртта си. Техният брой е драстично по-малък тази година - шестима.

Градовете, в които има реализирани най-много донорски ситуации за последните 9 години, са Варна, Велико Търново и Плевен. Нов шанс за живот все още очакват 1139 души. Затова здравни експертни инициират промени в законодатеслвото, които да улеснят донорството. Това ще повлияе и на семействата с репродуктивни проблеми.

В света близо 5% от жените нямат този шанс да чуят плача на детето си, заради липса или неправилна функция на матката. У нас броят им е неизвестен.

Като специалист по репродуктивно здраве доктор Георги Стаменов се сблъсква с този проблем всекидневно. Единственото решение е трансплантация. „Светът се пробужда към тази процедура. Първо, че технически не е трудна за изпълнение, и второ е нещо, което променя живота на човек тотално”, смята д-р Георги Стаменов.

Първото бебе в света, родено след присаждане на матка, идва на бял свят през 2014 г. в Швеция. Този шанс от години чака и Лидия. "Човечеството изпрати луноход от другата страна на луната. Трябва да има избор за семействата, които не могат да имат дете, заради загубените репродуктивни функции на жената", казва Лидия Чобанова пред БТВ.

Българското законодателство забранява подобна интервенция от донор. За първи път от Министерството са готови да подложат темата на обсъждане.

Според д-р Георги Стаменов в България има подготвени специалисти, както и апаратура. "Една да направим за две години би било прекрасно. Тази жена ще даде емоцията и вяра на други, които чакат", посочва още лекарят.

За увеличаване на донорите у нас от Министерството предлагат донорство без роднинска връзка. А така също и по-широк кръг от роднини да могат да разрешават вземане на органи от починалия. Предстои нова кампания за популяризиране на донорството у нас.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини